Evropa

Italijanski sud oslobodio Pudždemona: Lider Katalonije dan ranije uhapšen na Sardiniji, Španija traži njegovo izručenje

Komentari

Autor: BBC

24/09/2021

-

18:15

Italijanski sud oslobodio Pudždemona: Lider Katalonije dan ranije uhapšen na Sardiniji, Španija traži njegovo izručenje
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File - Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski sud naložio je oslobađanje bivšeg lidera Katalonije Karlesa Pudždemona nakon hapšenja na Sardiniji, rekao je njegov advokat.

Kako prenosi BBC, Pudždemon će morati da ostane u Italiji sve dok se ne reši zahtev za izručenje Španiji.

"Sve je u redu", rekao je Pudždemon novinarima po izlasku iz zatvora, preneo je Rojters.

On je u četvrtak uhapšen po španskoj poternici.

Ranije danas, Pudždemonov advokat u Italiji, Agostinanđelo Maras, potvrdio je novinarima ispred zatvora da bi njegov klijent "mogao biti pušten danas".

Pudždemon, koji živi u azilu u Briselu, uhapšen je sinoć po nalogu španskog Visokog suda nakon što je sleteo na Sardiniju, gde je trebalo da učestvuje na skupu o međunarodnoj promociji katalonske kulture.

Stotine demonstranata okupilo se u petak ujutro ispred italijanskog konzulata u Barseloni, glavnom gradu Katalonije, tražeći njegovo oslobađanje.

Optužbe za izazivanje pobune

Španija Pudždemona optužuje za pobunu i traži njegovo izručenje, uz tvrdnje da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godina, koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.

Evropski sud u Luksemburgu je 30. jula podržao odluku Evropskog parlamenta, čiji je Karles Pudždemon bio poslanik, da se njemu i dvojici lidera separatističkog pokreta u Kataloniji oduzme poslanički imunitet.

Odlukom tog suda Pudždemon i dvojica bivših ministara u katalonskoj vladi Toni Komin i Klara Ponsati mogu biti izručeni Španiji i suočiti se sa optužbama za izazivanje pobune.

Inače, Pudždemon je četiri godine bio u bekstvu.

Sančez: Mora da se suoči sa pravdom u Španiji

Lider katalonskih separatista Karles Pudždemon mora da se suoči sa pravdom u Španiji, saopštila je danas španska vlada uoči ročišta za njegovo izručenje.

"Gospodin Pudždemon se mora potčiniti postupcima sudova, baš kao i svaki drugi građanin", navodi se u saopštenju kabineta španskog premijera Pedra Sančeza.

Komentari (0)

Evropa