Evropa

Pucnjava u školi u Kazanju: Najmanje devet mrtvih, deca iskakala kroz prozor

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

16:29

Pucnjava u školi u Kazanju: Najmanje devet mrtvih, deca iskakala kroz prozor
Pucnjava u školi u Kazanju: Najmanje devet mrtvih, deca iskakala kroz prozor - Copyright Tanjug/AP Photo/Roman Kruchinin

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje devet osoba ubijeno je u pucnjavi koja se dogodila u školi u ruskom gradu Kazanj, prenosi ruska agencija TASS. Zvaničnici su potvrdili da je ubijeno sedmoro dece, a da je napadač uhapšen.

Napadač je navodno devetnaestogodišnji Ilnaz Galjaviijev. Lokalni mediji preneli su ranije da su u zgradu upala dvojica napadača, međutim to nije potvrđeno, a zvaničnici veruju da je uhapšeni mladić delovao sam.

Tanjug/AP Photo/Roman Kruchinin

 

Rođaci su identifikovali osam od devet osoba ubijenih u napadu na školu u Kazanju, izjavio je danas neimenovani izvor iz ruske policije.


"Trenutno je identifikovano osam od devet poginulih", rekao je izvor agenciji TASS.

"Izgubili smo sedmoro dece. To su bili učenici osmog razreda. Četiri dečaka i tri devojčcice. Takođe smo izgubili jednog nastavnika. I izgubili smo jednu ženu. Ukupno, izgubili smo devet osoba", rekao je predsednik Tatarstana.

Prema najnovijim podacima, u zločinu je povređeno 20 osoba, međutim ruski mediji objavljuju različite informacije o broju povređenih. 

Agencije prenose da je prethodno prijavljeno da su nepoznate osobe otvorile vatru u blizini škole, a da se kasnije čula eksplozija.

 

 

Na mestu događaja je i predsednik ruske republike Tatarstan Rustam Minihanov.

Selaković uputio saučešće Lavrovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je danas, povodom napada na školu u Kazanju, saučešće ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

"Srbiju, njene građane i mene lično duboko su potresli tragični dogadaji u Kazanju, gde je u monstroznom napadu na školu veliki broj dece izgubio život. Nema većeg greha i zločina od napada na decu, i nema reči kojima vam, kao čovek i roditelj, mogu iskazati svoju bol", poručio je Selaković u telegramu.

Prema njegovim rečima, Srbija i njeni građani su u ovim teškim trenucima srcem i mislima sa narodom Rusije.

"Upućujemo vam, osim najdubljeg saosećanja, i poruke ohrabrenja i želje da istrajete u borbi protiv zla koje je odnelo nedužne dečje živote", rekao je Selaković.

Iako su mediji preneli da je jedan od napadača uhapšen, a da se drugi i dalje nalazi u objektu, zvaničnici navode da veruju kako je uhapšeni tinejdžer delovao sam.

Lokalni zvaničnici navode da su neka deca evakuisana iz škole, ali da ih ima još u zgradi. 

U hitnim službama prethodno je agenciji TASS rečeno da je stradalo 11 osoba, od kojih su dve kada su skočile sa trećeg sprata. 

U svim obrazovnim institucijama u Kazanju pojačane su mere bezbednosti.

U Kazanju, glavnom gradu Tatarstana u kojem će sutra biti Dan žalosti, uveden režim antiterorističke operacije, a u svim obrazovnim ustanovama pojačane su mere bezbednosti.

Kazanj se nalazi oko 800 kilometara od Moskve i poznat je kao "treća prestonica Rusije". U njemu živi oko 1,2 miliona ljudi i najveći je grad u regionu Tatarstan.

Tanjug AP

 

Putin uputio saučešće porodicama

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas iskreno saučešće porodicama dece ubijene u pucnjavi u školi u Kazanju.

"Predsednik izražava iskreno saučešće rođacima dece koju je ubio napadač", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Tas s.

On je naveo da je Putin poželeo brz oporavak povređenim učenicima.

Predsednik Rusije je naložio vladi da povređenim učenicima kao i porodicama žrtva pruži medicinska i psihološka pomoć, rekao je Peskov novinarima.

 

 

Komentari (0)

Evropa