Evropa

Sarkozi osuđen na godinu dana kućnog pritvora zbog nelegalnog finansiranja kampanje 2012.

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2021

-

11:20 >> 17:14

Sarkozi osuđen na godinu dana kućnog pritvora zbog nelegalnog finansiranja kampanje 2012.
Nikola Sarkozi - Copyright AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen je danas na godinu dana zatvora zbog nezakonitog finansiranja svoje kampanje za predsedničke izbore 2012. goine.


Zatvorsku kaznu Sarkozi će moći da služi kod kuće noseći elektronsku nanogicu.

Njegov advokat Tijeri Hercog najavio je žalbu na današnju presudu. 


Sarkozi, koji nije prisustvovao ročištu u sudu u Parizu, optužen je da je potrošio dvostruko više od zakonom maksimalno dozvoljene sume od 22,5 miliona evra tokom kampanje.

Sud je ustanovio da je Sarkozi znao za zakonski limit troškova i da svojevoljno nije kontrolisao dodatne troškove, prenosi AP.

Tužilaštvo je tražio kaznu od šest meseci zatvora i šest meseci uslovno, uz novčanu kaznu u visini od 3.750 evra.

Sarkozi, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, negirao je ranije krivicu. 

Sarkozi je optužen da je potrošio oko 22,5 miliona evra, što je skoro dvostruko više od maksimalnog zakonskog iznosa koji je predviđen za vođenje predizborne kampanje. Inače, on je izbore za reizbor 2012. godine izgubio od socijaliste Fransoa Olanda. Sarkozi ove navode negira, pa se nije ni pojavio na sudu kada je izrečena presuda.

Tužioci veruju da je Sarkozi nedeljama pre glasanja znao da se njegovi troškovi, koji su bili strogo ograničeni francuskim zakonom, približavaju maksimumu. Zbog toga su ga optužili da je ignorisao beleške svojih knjigovođa koje su ga na to upozoravale.

Tužioci dalje smatraju da je Sarkozi "jedina osoba odgovorna za finasiranje svoje kampanje" i da je svesno odlučio da prekorači limit. Zatražili su jednogodišnje služenje kazne zatvora, koja uključuje šest meseci uslovnog.

Tanjug/AP/Rafael Yaghobzadeh

 

Pored njega, sudi se još 13 osobama, uključujući članove njegove stranke, knjigovođe i šefove grupa za komunikaciju koji su optuženi za falsifikovanje, prevaru i saučesništvo tokom trajanja kampanje 2012. godine.

Neki od njih su priznali da su učestvovali u prevarama i detaljno opisali šta su radili, a kako su svi izjavili, cilj im je bio da prikriju prevaru koja se tiče nezakonitog finasiranja kampanje.

Bivši fancuski lider takođe je pod istragom jer je optužen da je od bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija uzeo novac za finansiranje svoje uspešne predsedničke kampanje 2007. godine, kao i za trgovinu uticajem u slučaju njegovih savetodavnih aktivnosti u Rusiji, koje podrazumevaju lobiranje koje takođe nije bilo u skladu sa zakonima.

Inače, Sarkozi se iz aktivne politike povuako 2017. godine, ali mediji navode da i dalje ima "ulogu iz senke". Francuski mediji prenose da je on takođe uključen u proces izbora konzervativnog kandidata na predstojećim izborima u Francuskoj koji treba da se održe naredne godine.

Pre sedam meseci Sarkozi je osuđen zbog korupcije.

Komentari (0)

Evropa