Evropa

Sakašviliju zdravstveno stanje pogoršano zbog štrajka glađu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

10/10/2021

-

22:04

Sakašviliju zdravstveno stanje pogoršano zbog štrajka glađu
Mihail Sakašvili - Copyright Tanjug/AP/Georgian Interior Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju, koji u zatvoru štrajkuje glađu, potrebno je lečenje u bolnici jer se njegovo stanje pogoršava, rekao je danas njegov lični lekar.

"Razgovarao sam sa njim pola sata o tome kako da prebrodi noć. Planiram da ga sutra ponovo posetim. Verovatno ćemo morati da ga prebacimo u bolnicu", rekao je Nikoloz Kipšide, Sakašvilijev lični lekar, preneo je Rojters.

Istovremeno, nekoliko stotina pristalica Sakašvilija okupilo se danas u blizini zgrade parlamenta u Tbilisiju da bi zatražili njegovo puštanje iz zatvora.

"Zahtevamo oslobađanje Sakašvilija. Dozvolite nam da prvo sprovedemo reformu suda, uklonimo korupciju, a zatim sudimo ljudima", izjavila je Tamar Čarkvijani, liderka stranke Pravo i pravda i osnivačica pokreta za povratak Sakašvilija u matičnu državu, preneo je TASS.

Na mitingu su učestvovali gruzijski emigranti koji su, prema rečima organizatora, doputovali iz Nemačke, Španije, Italije, SAD i drugih zemalja.

Demonstranti su kazali da će nastaviti da organizuju mitinge sve dok Sakašvili konačno ne bude oslobođen.

Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu u Gruziji 2018. zbog zloupotrebe ovlašćenja i prikrivanja dokaza dok je bio predsednik, uhapšen je nakon što se, posle više godina provedenih u inostranstvu, vratio u zemlju uoči opštinskih izbora prošlog vikenda.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što je na svom nalogu na Fejsbuku objavio video snimak na kojem je rekao da je stigao u gruzijski lučki grad Batumi.

Kasnije je tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo i krivični postupak protiv Sakašvilija zbog optužbi za ilegalni prelazak državne granice. Bivši predsednik smešten je u zatvor u gradu Rustavi, u blizini Tbilisija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa