Evropa

Česka vladajuća stranka ANO očekuje da će preći u opoziciju

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

16:07

Česka vladajuća stranka ANO očekuje da će preći u opoziciju
Andrej Babis - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Češka vladajuća stranka ANO očekuje da će preći u opoziciju, nakon što su dve stranačke koalicije zajedno osvojile većinu u parlamentu na izborima prošlog vikenda, rekao je danas poslanik te stranke Jaroslav Faltinek.

On je rekao novinarima da njegova stranka neće pokušati da blokira prenos vlasti, prenosi agencija Rojters.

"Možemo da računamo na 108 mandata koje je osvojila opozicija", rekao je Faltinek.

Odbio je da kaže da li će ANO, koja je najveća pojedinačna stranka sa 72 mesta u parlamentu, od 200 poslanika, odustati od pokušaja da učestvuje u formiranju vlade.

"To je pitanje za premijera i predsednika", odgovorio je on.

Premijer Andrej Babiš rekao je ranije danas da mu je predsednik Miloš Zeman rekao da će on, kao šef najveće stranke, dobiti mogućnost da formira vladu, uprkos tome što se suočava sa opozicionom većinom u parlamentu.

Babiš, koji se u nedelju sastao sa predsednikom neposredno pre nego što je Zeman odveden u bolnicu na intenzivnu negu u Pragu, rekao je na konferenciji za novinare da će tek kada od njega dobije mandat reći da li će ga prihvatiti ili ne.

Iako koalicije Zajedno i Pirati/STAN imaju većinu od 108 poslanika i ponovili su da nijedna od stranaka u njima nema nameru da ulazi u eventualnu vladu sa Babišom, već da će zajedno formirati vladu, Babiš je rekao da će prihvatiti ako mu predsednik Zeman poveri mandat da pokuša da sastavi vladu. Ukoliko se to dogodi, proces prenošenja vlasti mogao bi da se produži na mesece.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa