Evropa

U "Pandora papirima" piše da je Babiš tajno kupio vilu u Francuskoj, on za te navode okrivljuje "češku mafiju"

Komentari

Autor: ICIJ, Euronews, Guardian, RSE

05/10/2021

-

22:26

U "Pandora papirima" piše da je Babiš tajno kupio vilu u Francuskoj, on za te navode okrivljuje "češku mafiju"
U "Pandora papirima" piše da je Babiš tajno kupio vilu u Francuskoj, on za te navode okrivljuje "češku mafiju" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko dana pre izbora u Češkoj, premijer Andrej Babiš je pod pritiskom da objasni zamršenu ofšor strukturu koju je koristio za kupovinu vile vredne 22 miliona dolara na jugu Francuske. Navodi o ovome objavljeni su u okviru "Pandora papira", najveće zbirke procurelih finansijskih podataka.

Babiš, osnivač "Agroferta", firme koja se bavi proizvodnjom i prodajom hrane i hemikalija, ušao je u politiku pre desetak godina kada je osnovao političku stranku ANO. Postao je ministar finansija 2014. i premijer 2017. godine, zamrznuvši svoje vlasništvo u "Agrofertu" pre nego što je preuzeo češku vladu. 

Ipak, nekoliko puta se suočio sa optužbama za korupciju, a najnovije istraživanje u okviru "Pandora papira" pokazuje da je koristio ofšor kompanije kako bi kupio raskošnu nekretninu u Francuskoj, pri čemu je vlasništvo nad njom držao u tajnosti. 

U prvoj reakciji je negirao bilo kakvo kršenje zakona, a za ove navode optužio je "češku mafiju", te nameru da mu se našteti samo nekoliko dana pred parlamentarne izbore koji se održavaju 8. i 9. oktobra.

Šta piše u "Pandora papirima" o Babišu?

Babiš je jedan od bivših i sadašnjih evropskih lidera koji se našao u "Pandora papirima" o kojima već nekoliko dana bruji svetska javnost. Većina dokumenata odnosi se na to da je 2009. postao vlasnik luksuzne vile na jugu Francuske, koju mnogi zapravo nazivaju dvorcem.

Babiš je, kako se navodi na sajtu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), 2009. godine tajno dao 22 miliona dolara za vilu po imenu "Chateau Bigaud" u francuskom selu u blizini Kana. 

Navodi se da je novac usmerio preko kompanija na Britanskim Devičanskim Ostrvima i u Vašingtonu, te preko firme za upravljanje nekretninama u Monaku pod nazivom "SCP Bigaud". Kompanije su bile još aktivne kada je 2013. ušao u politiku, ali obrasci za objavljivanje finansijskih informacija koje je Babiš ponudio kao javni funkcioner ne pominju kompanije na ostrvu niti imovinu u Francuskoj.

Tanjug/Johanna Geron

 

Inače, u nekim medijima, poput "Gardijana" kao vrednost vile pominje se cifra od 15 miliona evra. Papiri ukazuju da je Babiš u vreme dok još nije ušao u politiku, prosledio tu količinu novca putem niza tajnih zajmova preko tri ofšor kompanije: od kompanije "Blakey Finance Limited" na Britananskim Devičanskim Ostrvima, preko poslova pod imenom "Boyne Holding LLC" u Vašingtonu, do produženice "SCP Bigaud" u Monaku. Prema dokumentima, on je koristio panamsku advokatsku kancelariju "Alcogal" za stvaranje tri kompanije iste godine, preneo je "Gardijan".

ističe se da, kada je novac prošao kroz lanac do kompanije u Monaku, kupio je pomenutu vilu. Na imanju postoji privatan bioskop, bazen, soba za bilijar, i vinski podrum. 

Zdanje je, kako je preneo portal Index.hr, skriveni dragulj Muginsa, sela na vrhu brda gde je slikar Pablo Pikaso proveo svojih poslednjih 12 godina života. 

Tokom televizijske predizborne debate tokom vikenda, on je okrivio "češku mafiju" za navode u vezi sa kupovinom 2009. godine. U nedelju uveče je tvitovao da misi da su izveštaji namerno objavljeni pred naredni vikend kako bi njegova kampanja bila potkopana.

"Čekao sam da iznesu nešto baš pred izbore kako bi mi naštetili i uticali na izbore. Nikada nisam uradio ništa ilegalno ili pogrešno, ali to ih ne sprečava u pokušajima da me ocrne ponovo i utiču na češke parlamentarne izbore", rekao je Babiš u prvoj reakciji na objavu.

Višegodišnje optužbe za korupciju

Babiš se u više navrata suočio sa ošptužbama za korupciju. Suočava se s krivičnom istragom zbog navoda da je krio vlasništvo nad projektom izgradnje odmarališta izvan Praga kako bi se kvalifikovao za dva miliona evra subvencija Evropske unije namenjenih malim preduzećima.

On je negirao bilo kakvu grešku u tom slučaju, a očekuje se da će tužioci u narednim nedeljama odlučiti da li će Babišu morati da se sudi ili će odustati od ovog slučaja, piše Radio Slobodna Evropa.

U nalazu Evropske komisije objavljenom u aprilu ove godine ukazuje se na Babiševe stalne veze sa "Agrofertom", koji je primao evropske razvojne subvencije dok je na funkciji, što predstavlja sukob interesa.

Babiš je više puta rekao da je ispunio zakonske uslove stavljajući svoju imovinu u poverilačke fondove.

Babiševa stranka "samo što se izdigla"

Kako piše Euronews, poslednjih nekoliko meseci Babiševa vladajuća stranka ANO porasla je u anketama. Njegova podrška spustila se na skoro rekordno niske rejtinge početkom 2021. godine zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, pošto je ova zemlja imala najveću stopu obolelih po glavi stanovnika u svetu. Međutim, popularnost stranke se oporavila jer je većina mera oko zatvaranja ukinuta tokom leta.

Najnovije istraživanje agencije STEM, daje stranci ANO 27,3 odsto glasova, oko šest procentnih poena ispred drugoplasiranog saveza SPOLU, koji su ranije ove godine osnovale tri stranke, ukključujući Građanske demokrate desnog centra (ODS), trenutno najveću opozicionu stranku.

Anketa takođe stavlja antikorupcijsku stranku "Prisaha" ili "Zakletva" na šesto mesto sa 5,7 odsto glasova, što je najbolji rezultat u poslednjih nekoliko meseci i dovoljan za ulazak u parlament.

Izbori koji se održavaju 8. i 9. oktobra, biće, kako se očekuje oštri. Ne može jasno da se predvidi ko će biti pobednik, a neki analitičari predviđaju produženi postizborni sukob između glavnih stranaka jer svaka pokušava da formira vladu. 

Pixabay

 

Jedan od najvećih pomaka na izborima upravo bi mogao bi da bude uspeh stranke "Prisaha" koju je ranije ove godine formirao penzionisani istražitelj za organizovani kriminal Robert Slahta.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Prisaha sada ima veću podršku od većine malih partija a mogla bi čak i da pobedi Socijaldemokrate (CSSD).

Slahta je privukao pažnju javnosti kao šef Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala, a njegove istrage o korupciji srušile su koalicionu vladu premijera Petra Nečasa 2013. godine. Njegova autobiografija "30 godina pod zakletvom" iz koje je njegova stranka i uzela ime bila je bestseler kada je objavljena prošle godine.

Međutim, ostaje pitanje da li ova stranka može da zadrži svoju poziciju tokom narednih sedmica pogotovo jer ankete otkrivaju da je otprilike trećina birača još neodlučna.

Većina anketa zapravo i dalje tipuje da će stranka ANO osvojiti najveći broj glasova, ali verovatno je da neće osvojiti dovoljno kako bi vladala sama.

Komentari (0)

Evropa