Evropa

EU razmatra nove sankcije Belorusiji - cilj da se stane na put Lukašenkovoj "migrantskoj taktici"

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

19:17

EU razmatra nove sankcije Belorusiji - cilj da se stane na put Lukašenkovoj "migrantskoj taktici"
Evropski parlament - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri inostranih poslova Evropske unije raspravljali su danas o uvođenju novih ekonomskih sankcija Belorusiji, uključujući i aviokompaniji Belavia, kako bi se zaustavila, kako navodi Brisel, namerna politika Minska da pošalje hiljade migranata preko granice u EU.


Predlog sankcija, koji je Letonija danas u Luksemburgu iznela prvi put, prvobitno nije bio na dnevnom redu ministara spoljnih poslova EU, a možda će biti odgovor na odluku Belorusije da proteklog vikenda protera francuskog ambasadora, kazale su diplomate, preneo je Rojters.

profimedia

 

Francuska je danas saopštila da je njen ambasador napustio Belorusiju jer su mu vlasti okončale akreditaciju nakon što nije predao akreditive predsedniku Aleksandru Lukašenku, koga EU više ne priznaje za legitimnog šefa države.

Pooštravanje sankcija usledilo bi nakon opsežnih mera koje su u junu uvedene beloruskoj ekonomiji zbog Lukašenkovog nasilnog odgovora na demonstracije organizovane nakon njegovog reizbora u avgustu 2020, koje oni osporavaju. Demonstranti kažu da su izbori bili namešteni, što on negira.

Državave EU optužuju Lukašenka da prima ilegalne migrante

Mnoge države EU sada, takođe, optužuju Lukašenka da prima ilegalne migrante iz Iraka, Irana i Afrike kako bi ih poslao preko granice u EU radi destabilizacije evropskog bloka.


Lukašenko to negira i optužuje Zapad za, kako kaže, humanitarnu katastrofu nakon što su migranti ostali na belorusko-poljskoj granici.

Tanjug/AP/Andrei Stasevich/BelTA

 

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs izjavio je da Belorusiji treba uvesti strože sankcije i dodao da veruje da treba sankcionisati u potpunosti beolrusku nacionalnu aviokompaniju Belaviju, kojoj je već zabranjeno da koristi vazdušni prostor EU.


Belavia iznajmljuje avione od zemalja EU, posebno od Irske, koja je oprezna u pogledu mera koje bi omele postojeći zakup, iako je ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Kovenej rekao da je otvoren da se spreči postizanje budućih dogovora. "Iako Irska želi da pojača sankcije i pritisak na beloruski režim, moramo se pobrinuti i da to bude izvodljivo i primenjivo", rekao je on novinarima u Luksemburgu.

Poslednjim meseci povećan broj migranata iz Iraka i Avganistana

Inače, Litvanija, Letonija i Poljska, koje dele kopnenu granicu sa Belorusijom, u poslednjih nekoliko meseci prijavljuju sve veći broj migranata i izbeglica, naročito Iračana i Avganistanaca.  Nije dugo prošlo nakon što su shvatili da svi oni dolaze od zajedničkog suseda - Belorusije.

Ovim povodom je odmah reagovao i Brisel koji je optužio Minsk  da namerno olakšava migracije kroz Belorusiju i dalje ka Uniji, u znak odmazde zbog sankcija koje je blok uveo beloruskim zvaničnicima i entitetima zbog predsedničkih izbora 2020. godine.

EPA/GYORGY VARGA

 

Belorusija i Evropska unija su poslednjih meseci u lošim odnosima, a ono što posebno brine evrospke zvaničnike je i bliskost i podrška koja je u poslednje vreme sve veća između Belorusije i Rusije. 

Štaviše, Rusija je izvela veliku vojnu vežbu u septembru zajedno sa Belorusijom. Bilo je uključeno oko 200.000 vojnika, više od 80 aviona i helikoptera, više od 290 tenkova i do 15 brodova, prema podacima koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Vežba, koja se održavala u devet ruskih i pet beloruskih oblasti, opisana je kao jedna od najvećih od Hladnog rata.

Najveći problem je što su migracije inače slaba tačka evropske politike.

Najveći priliv ka Nemačkoj

Nemačke vlasti saopštile su u sredu da se poslednjih meseci naglo povećao broj migranata koji u zemlju stižu preko Poljske i Belorusije.

Nemačka federalna policija saopštila je da je više od 4.300 ljudi ilegalno prešlo granicu iz Poljske ove godine, a većina dolazi iz Iraka, Sirije, Jemena i Irana, prenela je nemačka novinska agencija dpa.

Policija je dodala da je od januara do jula ove godine bilo 26 osoba koje su "beloruskom rutom" doputovale u Nemačku ilegalno.  Broj je porastao na 474 u avgustu, zatim na 1.914 u septembru i 1.934 u prvih 11 dana oktobra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa