Evropa

Objavljen video snimak osumnjičenog za ubistvo britanskog poslanika: Policija rekonstruiše kuda se kretao

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/10/2021

-

08:43

Objavljen video snimak osumnjičenog za ubistvo britanskog poslanika: Policija rekonstruiše kuda se kretao
Tanjug/AP/Alberto Pezzali - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Skaj njuz objavio je snimak nadzorne kamere koja je snimila osumnjičenog za ubistvo konzervativnog britanskog poslanika Dejvida Ejmsa. Na snimku se vidi, kako prenosi Skaj njuz, Ali Harbi Ali, 25-godišnji Somalac koji je Ejmsa ubio nožem.

Harbi Ali, kako se vidi na snimku nadzorne kamere, hoda ulicom u zelenoj jakni i nosi naočare i ranac na desnom ramenu.

Alija je snimila nadzorna kamera iz obližnje prodavnice, a sumnja se da je u trenutku kada je snimljen išao prema železničkoj stanici Gospel Oak. Navodi se da je snimljen je u petak ujutro, nekoliko sati pre ubistva.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

 

Ali je živeo nedaleko od crkve u kojoj je ubio britanskog poslanika, a policija sada pokušava da utvrdi sve okolnosti ubistva, kao i šta se događalo u satima pre samog čina. Dejvid Ejms je više puta izboden nožem nešto posle podneva za vreme sastanka sa biračima u Metodističkoj crkvi u Li-on-Siju.

Policija Velike Britanije je ovo ubistvo proglasila terorističkim činom, a Harbi Ali je uhapšen odmah nakon napada na licu mesta.

Podsetimo, britanski poslanik iz redova Konzervativne partije Dejvid Ejms izboden je pre tri dna na smrt na sastanku lokalnog odbora. Ejms je predstavljao zapadni Sautend, u Eseksu, a napadnut je danas u metodističkoj crkvi u mestu Li-on-Si. "Skaj njuz" je preneo da je on ušao na razgovor, kada je izboden nekoliko puta. 

"Ono što ga je zaista definisalo je da je čak i kada se nije slagao sa ljudima, bio velikodušnog duha. Nedostajaće nam, bio je vrlo ljubazan i velikodušan svojim vremenom i savetima", rekao je nedavno potpredsednik vlade Dominik Rab o Dejvidu Ejmsu.

U fokusu pitanje bezbednosti političara

Ubistvo poslanika Konzervativne partije u fokus javnost izbacio je pitanje bezbednosti političara u ovoj zemlji, a ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da se razmišlja o uvođenju policijske zaštite za poslanike.

Tanjug/AP/Nick Ansell

 

"Moramo da popravimo propuste kada je u pitanju sigurnost poslanika", rekla je Patel za SkyNews.

Na pitanje o policijskoj zaštiti za poslanike u njihovim izbornim jedinicama i na susretima u javnosti s biračima, rekla je da su "sve opcije na stolu" te da je od ubistva Ejmsa jedan deo mera već na snazi.

Patel je istakla da je u petak da je bila u kontaktu sa Donjim domom parlamenta i bezbednosnim službama kako bi se učinilo sve da se obezbedi sigurnost poslanika kako bi mogli nesmetano da rade svoj posao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa