Evropa

Evropske zemlje beleže porast broja novozaraženih: Rekordan broj umrlih u Ukrajini, Letonija najavljuje zatvaranje

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

10:54

Evropske zemlje beleže porast broja novozaraženih: Rekordan broj umrlih u Ukrajini, Letonija najavljuje zatvaranje
Evropske zemlje beleže porast broja novozaraženih: Rekordan broj umrlih u Ukrajini, Letonija najavljuje zatvaranje - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko evropskih zemalja suočava se sa ponovnim porastom broja zaraženih koronavirusom, te se neke odlučuju i za pooštravanje epidemioloških mera.

Češka je registrovala 2.521 nov slučaj koronavirusa, što je najveći dnevni broj od kraja aprila, pokazali su danas objavljeni podaci češkog ministarstva zdravlja. To su podaci koji se odnose na ponedeljak i koji su gotovo dvostruko veći u odnosu na isti dan prošle nedelje, navodi agencija Rojters.

Broj hospitaliozovanih je porastao na 544, što je najveći broj od kraja maja, ali je i dalje samo delić od broja zabeleženog u martu, kada je poslednji talas pandemije zahvatio zemlju.U proteklih sedam dana, 54 osobe su umrle od kovida-19, što je više nego tokom čitavog septembra. Češka vlada odlučila je da ne pooštrava mere u borbi protiv epidemije, već se fokusirala na vakcinaciju jer podaci pokazuju da većina zaraženih nije vakcinisana. Zemlja od 10,7 miliona je, zaključno sa jučerašnjim danom, imala ukupno 6,03 miliona kompletno vakcinisanih.

Takođe, i Slovačka se suočava sa novim talasom koronavirusa, a u utorak je broj novozaraženih dostigao 2.406, najviše od sredine marta ove godine. Ponovo su uvedene restriktivne mere u delovima zemlje koji su najteže pogođeni ovom pandemijom. Mere, koje se odnose na pet okruga na severu Slovačke, predviđaju zatvaranje teretana i spa centara, kao i restorana, ali se ljudima dozvoljava da kupe hranu za poneti, prenosi AP.

Broj osoba kojima je dozvoljeno da prisustvuju javnim skupovima smanjen je na 100 potpuno vakcinisanih osoba. Obavezno je i nošenje zaštitnih maski, kako napolju, tako i u zatvorenom prostoru.

Ova država, sa skoro 5,5 miliona stanovnika, jedna je od zemalja EU koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa. Do sada je zabeležila oko 438.000 slučajeva i 12.856 preminulih od posledica ove infekcije.

U Bugarskoj najviže zaraženih od marta

Bugarska je prijavila 4.979 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni broj od 24. marta, pokazali su danas objavljeni podaci bugarskog ministarstva zdravlja. U poslednja 24 sata od virusa je umrlo ukupno 214 ljudi, čime je ukupan broj preminulih od kovida porastao na 22.488, prenosi agencija Rojters.

profimedia

 

 

Bugarska beleži porast novih infekcija od septembra, a ministarstvo zdravlja razmatra nova ograničenja kako bi ograničilo širenje infekcije.

Ukrajina: Prijavljeno 15.579 novih slučajeva

U Ukrajini je u poslednja 24 sata potvrđen rekordan dnevni broj od 538 umrlih od koronavirusa, saopšteno je danas iz ministarstva zdravstva te zemlje.

Prethodno je rekordna smrtnost među kovid pacijentima evidentirana 7. aprila, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Podaci ministarstva pokazuju da je u protekla 24 sata prijavljeno 15.579 novih slučajeva zaražavanja, dok je od početka pandemije u Ukrajini potvrđeno ukupno 2,66 miliona slučajeva kovida-19 i 61.348 smrtnih ishoda među zaraženima koronavirusom.

Letonija: Ljudima će biti dostupne samo osnovne usluge

Letonija je najavila uvođenje lokdauna od 21. oktobra do 15. novembra kako bi pokušala da uspori rast infekcija korona virusa u zemlji. Prodavnice, restorani i škole biće zatvoreni, a ljudima će biti dostupne samo osnovne usluge, rekao je on i dodao da će zatvaranje biti ublaženo samo za vakcinisane osobe. Letonija je jedna od zemalja koja beleži najniži broj vakcinisanih u odnosu na zemlje Evropske unije.

profimedia

 

"Letonija je svetski broj 1 po stopi infekcija koronavirusa", rekao je ministar zdravlja Danijels Pavluts novinarima nakon hitnog sastanka vlade, prenosi Rojters.

"Naš zdravstveni sistem je u opasnosti", rekao je premijer Krisjanis Karins, okrivljujući niske stope vakcinacije u svojoj zemlji za skok hospitalizacija.

 

Komentari (0)

Evropa