Evropa

Advokat princa Endrjua želi da sporazum iz 2009. godine ostane tajan: Ročište zakazano za sledeću sedmicu

Komentari

Autor: AP

27/10/2021

-

09:57

Advokat princa Endrjua želi da sporazum iz 2009. godine ostane tajan: Ročište zakazano za sledeću sedmicu
Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP, File - Copyright Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Advokat princa Endrjua zatražio je u utorak od njujorškog sudije da pravni sporazum iz 2009. godine, za koji on kaže da može zaštititi princa od tvrdnji tužbe da je seksualno zlostavljao Amerikanku kada je bila maloletna, ostane zapečaćen.

Zahtev je podnet u saveznom sudu na Menhetnu, gde američki okružni sudija Luis A. Kaplan predsedava tužbom podnetom u avgustu u ime Virdžinije Džufri. U tužbi se navodi da ju je princ zlostavljao u više navrata 2001. godine kada je ona imala 17 godina, te bila je maloletna prema američkom zakonu, piše AP.

Advokat Endrju Bretler, koji zastupa princa Endrjua, rekao je da priprema pismene argumente, kao i da će zatraži da se tužba odbaci i da želi da sporazum koji navodno "sprečava tužbu protiv princa Endrjua" ostane tajan, bez mogućnosti da javnos sazna šta u njemu piše. Takođe, advokat je zatražio da se rediguju svi delovi pismenog argumenta koji otkrivaju informacije o tom sporazumu.

Džufri tvrdi da je sa 17 godina dovedena u Veliku Britaniju, i da je bila primorana na seksualni odnos sa vojvodom od Jorka. Ona je, takođe, jedna od žrtava osuđenog seksualnog prestupnika i njujorškog multimilionera i bankara Džefrija Epstajna.

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

Virdžinija Džufri

Bretler je tužbu nazvao "neosnovanom".

On je dodao da ni princ ni Virdžinija Džufri ne zahtevaju da sporazum o oslobađanju mora ostati zapečaćen, ali su želeli da ne bude otkriven javnosti, jer podleže zaštitnom nalogu drugog sudije koji predsedava federalnom građanskom tužbom u Njujorku. Sporazum je postignut između Džufri i Džefrija Epstajna, koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji 2019. godine dok je čekao suđenje za trgovinu ljudima u saveznom zatvoru u Njujorku. Njegova smrt je proglašena samoubistvom.

Bretler je rekao da sporazum "oslobađa princa Endrua i druge bilo kakve navodne odgovornosti koje je Džufri podnela protiv njega". Pripremno ročište u vezi sa tužbom zakazano je za sledeću nedelju. Krajem 2019, Endru je za BBC rekao da nikada nije imao intimne odnose sa Virdžinijom Džufri, rekavši: "To se nije dogodilo".

Ranije ovog meseca, britanska policija je saopštila da neće preduzeti ništa protiv princa nakon što je izvršila reviziju podstaknutu tvrdnjama Virdžinija Džufri. Takođe su rekli da neće biti preduzeta nikakva akcija zbog navoda da je Epstajnova navodna devojka Žizel Maksvel trgovala devojkama i zlostavljala ih u Velikoj Britaniji.

Nekadašnjoj devojci Džefrija Epstajna sudiće se u novembru u Njujorku zbog optužbi za seksualnu trgovinu. Maksvel je izjasnila da nije kriva. AP obično ne identifikuje ljude koji kažu da su žrtve seksualnog zlostavljanja osim ako ne odluče da javno istupe, kao što je Džufri uradila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa