Fokus

Britanskom princu Endrjuu uručena tužba za seksualni napad

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

11/09/2021

-

23:41

Britanskom princu Endrjuu uručena tužba za seksualni napad
Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP, File - Copyright Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Britanskom princu Endrjuu formalno su uručene tužbe zbog navodnog seksualnog napastvovanja.

Advokati žene koja ga je tužila, Virdžinije Džufri, rekli su da to znači da slučaj protiv drugog sina kraljice Elizabete II sada može da izađe pred sud, prenosi AP.

Papiri su, tvrde oni, predati policajcu koji čuva palatu u Vindzoru 27. avgusta.

Džufri tvrdi da je sa 17 godina dovedena u Veliku Britaniju, i da je bila primorana na seksualni odnos sa vojvodom od Jorka.

Ona je, takođe, jedna od žrtava osuđenog seksualnog prestupnika i njujorškog multimilionera i bankara Džefrija Epstajna.

Princ Endrju je još ranije negirao sve optužbe koje je Džufri iznela protiv njega.

profimedia

Virdžinija Džufri

Ko je zapravo princ Endrju?

Član britanske kraljevske porodice i treće dete kraljice Elizabete II i princa Filipa, princ Endru rođen je 19. februara 1960. godine. Iako je princ Čarls zvanični prestolonaslednik, u britanskim medijima se odavno govori o tome da je princ Endru oduvek bio kraljičin "miljenik". Kako je to bilo predstavljeno i u dobro poznatoj seriji "Kruna", princ Endru i kraljica su oduvek imali posebnu vezu, ali da li je to zaista tako izgledalo u stvarnosti?

Ričard Fitcvilijems, govornik kraljevske porodice otkrio je za CNN da je kraljica u periodu kada se princ Endru rodio, postala mnogo posvećenija roditeljstvu, a delom je ostavila po strani poslovne obaveze.

"Mogla je da mu pruži više pažnje, a Endru je bio neko prema kome je jednostavno imala poseban afinitet", rekao je Fitcvilijems.

Za razliku od njegovih braća i sestara, princ Endru nije studirao već se posvetio vojnoj karijeri, pa je učestvovao u Folklandskom ratu kao kopilot mornarice, a tu karijeru je nastavio i nakon rata. Služio je u mornarici gotovo dve decenije.

Oženio se Sarom Ferguson 23. jula 1986. godine, a par je dobio dve ćerke princezu Beatris, rođenu 1988, i dve godine mlađu Evgeniju.

Međutim, Sara i princ Endru razveli su se 1996. zbog njegovog čestog odsustva tokom služenja u mornarici. Mnogi tvrde da je bračni par i posle razdvajanja ostao u lepim odnosima, čak je i njihova ćerka Evgenija jednom prilikom prokomentarisala da su njih dvoje "najbolji razvedeni par".

Budući da je njegova mlađa ćerka dobila sina Ogista Filipa, od 9. februara 2021. godine princ Endru je postao i deda.

Komentari (0)

Svet