Evropa

Spor u vrhu EU: Evropski parlament podneo tužbu protiv Komisije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2021

-

16:20

Spor u vrhu EU: Evropski parlament podneo tužbu protiv Komisije
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament podneo je danas tužbu protiv Evropske komisije pred Evropskim sudom pravde zbog nespeha da primeni uedbu o kažnjavanju zbog kršenja vladavine prava.

Uredba, koja je usvojena prošlog decembra, dozvoljava EU da obustavi isplatu iz budžeta državama članicama EU u kojima je ugrožena vladavina prava. Međutim, Komisija se do sada uzdržavala od upotrebe ovog mehanizma.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja je stoga prepurčio preduzimanje pravnih postupaka, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

"Kao što je traženo u parlamentarnim rezolucijama, naša pravna služba je danas pokrenula tužbu protiv Evropske komisije zbog neprimenjivanja Uredbe o uslovljenosti. Očekujemo da će EK delovati na dolsedan način i ispuniti ono što je predsednica Fon der Lajen izjavila tokom naše plenarne diskusije o ovoj temi. Reči se moraju pretvoriti u dela", rekao je predsednik parlamenta David Sasoli.

Ovaj potez je najavljen prošle srede, kada je Parlament rekao da je Komisija trebalo da iskoristi takozvani mehanizam uslovljavanja, novo telo koje daje ovlašćenja EU da obustavi budžetska plaćanja zemljama zbog određenih kršenja vladavine prava.

 

 

Iako se u saopštenju ne pominje konkretno nijedna država, Poljska i Mađarska su dve države članice često optuživane za kršenje vladavine prava, a Evropski sud pravde doneo je pre dva dana odluku da kazni Poljsku sa milion evra na dnevnom nivou sve dok ova država članica ne ispuni obaveze. 

"Svojim nalogom, potpredsednik suda nalaže Poljskoj da plaća Komisiji periodičnu kaznu od 1.000.000 evra dnevno, od datuma kada je ta naredba uručena Poljskoj i sve dok država članica ne ispunjava obaveze ili, ako to ne učini, do datuma uručenja pravosnažne presude", navodi se u saopštenju.

U Evropskom sudu pravde naglašavaju da je do kažnjavanja Poljske došlo zbog toga što Varšava nije suspendovala primenu odredbi nacionalnog zakonodavstva koje se posebno odnose na oblasti nadležnosti Disciplinskog veća Vrhovnog suda.

EK odgovorila na tužbu: Regulativa se primenjuje

Nakon što je Evropski parlament danas objavio da je Evropsku komisiju tužio Evropskom sudu pravde zbog, kako se navodi "neuspeha da primeni Mehanizam vladavine prava", iz Evropske komisije odgovaraju da je ta "regulativa već u primeni".

"Primili smo na znaje odluku Evropskog parlamenta povodom regulative za uslovljavanje. Naglašavamo da je regulativa već u primeni: smernice za primenu su predstavljenje, posmatraju se potenicjalni slučajevi, a zemljama članicama, koje su konkretno u pitanju, biće poslata zvanična pisma kada za to dođe trenutak", poručio je portparol EK Erik Mamer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa