Evropa

Fon der Lajen: Poljska da ukine disciplinski sistem za sudije

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

14:34

Fon der Lajen: Poljska da ukine disciplinski sistem za sudije
Fon der Lajen: Poljska da ukine disciplinski sistem za sudije - Copyright AP/ Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Poljska mora da ukine svoj novi disciplinski sistem za sudije kako bi odblokirala pristup milijardama evra pomoći Evropske unije, osmišljene s ciljem da pomogne oživljavanju ekonomskog rasta uzdrmanog pandemijom koronavirusa, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Želimo jasnu posvećenost rasformiranju disciplinske komore, da podržimo reformu disciplinskog režima i da započnemo proces za ponovno postavljanje sudija", izjavila je Lajen na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

"Mislim da je to izvodljivo, nadam se da ćemo postići dogovor. Ali reformski deo je conditio sine qua non (uslov bez kojega se ne može)", poručila je ona.

Evropski sud pravde je naložio juče Poljskoj da plaća kaznu od milion evra dnevno, jer nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda. Evropska komisija, koja nadgleda poštovanje evropskih zakona, želela je da sud sa sedištem u Luksemburgu izrekne dnevnu novčanu kaznu Poljskoj sve dok ne unapredi funkcionisanje poljskog Vrhovnog suda i suspenduje nove zakone, koji, prema tvrdnjama Brisela, potkopavaju nezavisnost pravosuđa.

Tačka sporenja je disciplinska komora poljskog Vrhovnog suda, telo kome je vladajuća partija dala ovlašćenje da disciplinuje sudije. Međutim, mnoge sudije u Poljskoj doživljavaju komoru kao sredstvo pritiska na sudije da donesu odluke u korist vlasti. Evropski sud pravde je u julu naložio suspenziju disciplinske komore, ali ona i dalje funkcioniše.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio prošle nedelje u Evropskom parlamentu da će komora biti ukinuta, ali nije naveo precizan vremenski okvir.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa