Evropa

"Draga Angela, Francuska te voli": Odlikovanje, cveće, privatna večera i vino za odlazeću kancelarku

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

21:22

"Draga Angela, Francuska te voli":  Odlikovanje, cveće, privatna večera i vino za odlazeću kancelarku
"Draga Angela, Francuska te voli": Odlikovanje, cveće, privatna večera i vino za odlazeću kancelarku - Copyright Tanjug AP/Philippe Desmazes, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron priredio je danas odlazećoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel ljubazan i elegantan ispraćaj uz najviše odlikovanje, klavirski recital u zamku i privatnu večeru u Bonu, francuskom gradu u Burgundiji poznatom po vinu.

Tanjug AP/Philippe Desmazes, Pool Photo via AP

 

 

Umesto zvanične večere u Jelisejskoj predsedničkoj palati u Parizu, gde je Merkelova bila gost četiri francuska predsednika, Makron ju je pozvao u srednjovekovni grad Bon, prestonicu burgundijskih vina, u njenoj oproštajnoj poseti Francuskoj kao kancelarke, prenosi Rojters.

„Dobrodošla u Bon draga Angela. Francuska te voli“, poručio je Makron na svom Tviter nalogu.

 

 

Francuski predsednik dodelio je Merkelovoj i Veliki krst Legije časti i poklonio joj je cveće i vino.

Makron i njegova supruga Brižit su uz Merkelovu i njenog supruga Joakima Zauera posetili bolnicu u Bonu iz 15.veka koja je muzej i koju okružuju vinogradi.

Tanjug AP/Philippe Desmazes, Pool Photo via AP

 

 

„Ovo je divno mesto gde zaista možete doživeti Francusku“, izjavila je nemačka kancelarka.

Od dvoje lidera se ne očekuje da daju bilo kakve političke izjave iz Bona, gde su njihovi prethodnici Helmut Kol i Fransoa Miteran pozvali na bližu evropsku integraciju tokom francusko-nemačkog samita 1993. godine.

Tanjug AP/Philippe Desmazes, Pool Photo via AP

 

 

Merkel (67), koja je vodila Nemačku 16 godina, povući će se kada se formira nova koaliciona vlada nakon izbora na kojima se nije kandidovala.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa