Evropa

Na "Telegramu" najavio akciju i proglasio se "bogom", objavljen snimak hapšenja napadača iz Kazanja

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

14:55

Na "Telegramu" najavio akciju i proglasio se "bogom", objavljen snimak hapšenja napadača iz Kazanja
Na "Telegramu" najavio akciju i proglasio se "bogom", objavljen snimak hapšenja napadača iz Kazanja - Copyright Tanjug/AP/The Investigative Committee of the Russian Federation

veličina teksta

Aa Aa

U pucnjavi koja se dogodila u školi u Kazanju život je izgubilo najmanje devet  osoba. Napadač, koji je uhapšen, identifikovan je kao devetnaestogodišnji Ilnjaz Galijavijev.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak njegovog hapšenja, a iako su prvobitno ruski mediji objavili da se sumnja da su u školu upala dvojica napadača, ta informacija nije potvrđena, a zvaničnici veruju da je osumnjičeni delovao sam. Navodno je završio školu u kojoj je izvršio zločin.

Ruski portal "Baza" piše da je napadač nekoliko dana pre zločina na društvenoj mreži "Telegram" pokrenuo kanal i "proglasio se bogom". Objavio je fotografije na kojima nosi masku na kojoj piše "bog", najavio je da će napasti školu, a onda pucati u sebe. U međuvremenu je njegov nalog ugašen.

Izbačen sa koledža

Ilnjaz Galijavijev bio je student TISBI koledža, ali je sa njega izbačen zbog lošeg vladanja, saopšteno je danas sa tog koledža.

"Ilnjaz Galijavijev je bio student četvrte godine TISBI koledža. Izbačen je u aprilu 2021. godine zbog lošeg vladanja", izjavila je predstavnica koledža za rusku agenciju TASS.

Prema njenim rečima, Galijavijev je prestao da pohađa fakultet u januaru i obustavio je komunikaciju sa šefom svoje studentske grupe.

"Takođe se nije pojavio na državnoj maturi, što je dovelo do njegovog izbacivanja", rekla je predstavnica koledža.

Zvaničnici su potvrdili da je osam osoba izgubilo život. Lider Republike Tatastan Rustam Minihanov rekao je da je među ubijenima osmoro đaka osmog razreda - četiri dečaka i tri devojčice. Njegovi predstavnici za medije kasnije su dodali da je među žrtvama i nastavnik, kao i još jedna žena, prenosi Tanjug.

Pored toga, najmanje 12 dece je povređeno i četvoro odraslih i oni su prevezeni u bolnicu. Od toga, šestoro dece je u kritičnom stanju.

"Terorista je uhapšen. Ima 19 godina i registrovano oružje na svoje ime", rekao je.

Tanjug/AP/Roman Kruchinin

 

Neimenovani policijski izvor je rekao da bi osveta mogla biti motiv za napad.

"Prema preliminarnim podacima, mladić je počeo da puca iz osvete i mržnje", naveo je taj izvor.

Međutim, fakultet ga je okarakterisao kao tihog i mirnog studenta, koji se sa poštovanjem odnosio prema svojim kolegama studentima i nastavnicima.

"Tokom svog boravka na koledžu, Galijavijev se pokazao kao tih i nekonfliktan student. Uvek je bio raspoložen, i sa poštovanjem se odnosio prema svojim kolegama studentima i nastavnicima", rekao je predstavnik koledža.

Nisu pronađeni opasni predmeti u školi u Kazanju

Stručnjaci su pretražili školu u Kazanju, u kojoj je jutros došlo do pucnjave i pogibije sedmoro dece i učitelja, i nisu pronašli nikakve opasne predmete, izjavio je jedan neimenovani izvor za rusku agenciju TASS.

Tanjug/AP/The Investigative Committee of the Russian Federation

 

"Pretres je izvršen u zgradi, i ništa od eksploziva i opasnih predmeta nije pronađeno", rekao je izvor.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas iskreno saučešće porodicama dece ubijene u pucnjavi u školi u Kazanju.

"Predsednik izražava iskreno saučešće rođacima dece koju je ubio napadač", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je TASS.

On je naveo da je Putin poželeo brz oporavak povređenim učenicima.

Predsednik Rusije je naložio vladi da povređenim učenicima kao i porodicama žrtva pruži medicinska i psihološka pomoć, rekao je Peskov novinarima.

Komentari (0)

Evropa