Evropa

Dok migranti čekaju na Poljskoj granici da uđu u EU, Lukašenko dobija kritike da im u tome pomaže

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

09:37

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Stotine migranata počelo je da dolazi iz Belorusije na granicu sa Poljskom u nadi da će uspeti da uđu u Evropsku uniju. Poljska je saopštila da je odbila najnoviji pokušaj upada migranata u zemlju na istočnoj granici sa Belorusijom. Upozorila je da je ka njihovoj granici krenulo na hiljade migranata pa je, stoga, bila primorana da pošalje 12.000 vojnika da ih spreči. 

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije tražila je da se Minsku uvedu dodatne sankcije jer je, kako kaže, "odgovoran za ovaj hibridni napad na EU".

S druge strane, Poljska optužuje Belorusiju da namerno šalje migrante na istočnu granicu EU kao "osvetu za uvedene sankcije". Na stotine migranata pokušalo je da prođe kroz ogradu od bodljikave žice. Neki su imali i alat. Od jutros poljska granična policija je zatvorila granicu sa Belorusijom, jer se očekuje još upada migranata sa beloruske strane. Poljska je ovo nazvala neprijateljskom aktivnošću Minska. 

Pjotr Miler, portparol poljske vlade rekao je da je ovo najveća situacija od početka konflikta na granici. On tvrdi da Lukašenko na granicu organizovano šalje grupe ljudi. 

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

"Pokušali su nasilno da uđu ali zahvaljujući graničarima  i vojsci nisu uspeli. Na granici i dalje čeka od tri do četiri hiljade ljudi", kaže Miler.

Sa druge strane, Beloruska granična policija kaže da se više od 2.000 izbeglica sakupilo pred poljskom granicom.

Anton Bihovski, portparol državnog graničnog komiteta Belorusije kaže da umesto da shvate ozbiljnost situacije i da zovu na konsultacije aktiviste za ljudska prava Poljska vrši pritisak slanjem aviona i korišćenjem suzavca. 

I u Litvaniji prate stanje na granicama

I Litvanija se priprema za mogući pritisak na granici i slanje trupa na prelaze. Agne Bilotaite, ministarka unutrašnjih poslova Litvanije kaže da prate stanje na granici i dodaje da su sve institucije spremne. 

Poljska, Litvanija i Letonija kažu da sve više migranata sa Bliskog istoka želi da ilegalno uđe u EU i da im u tome pomaže Belorusija. EU kaže da migrantima u ostvarivanju namera pomaže Lukašenko kao i da to čini namerno, kako bi se osvetio zbog uvedenih sankcija.

Tvrdi se da su uslovi za ulazak u Belorusiju olakšani, da migranti redovno dolete u Minsk nacionalnim avio prevoznikom, posle čega im je dopušteno da idu ka granici, a često ih prevoze i kamionima. 

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Uslovi za migrante su veoma loši, na granicama im preti zima i temperatura ispod nule. Poljska im ne dozvoljava da uđu, a Belorusija ih ne prima nazad. 

Jedan od migranata koji čeka na granici rekao je da nemaju ni vodu ni hranu i da ne zna koliko čekaju. Drugi strahuje da će svi da umru od strahoće i gladi.

Litvanija proglasila vanredno stanje na granici sa Belorusijom

Vlada Litvanije je odobrila uvođenje vanrednog stanja u regionima koji se graniče sa Belorusijom.

"Odluka je doneta uzimajući u obzir pogoršanje situacije u pograničnom regionu, zbog čega je dostavljena parlamentu na odobrenje", izjavila je litvanska premijerka Ingrida Simonite, a prenosi ruska agencija TASS.

Prema predlogu litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, vanredno stanje će stupiti na snagu u ponoć 10. novembra u pograničnom području i unutar pet kilometara od tog područja, kao i na mestima za smeštaj migranata iz afričkih i azijskih zemalja koji su ušli u Litvaniju preko Belorusije.

Predloženo je da ovaj režim traje mesec dana.

IZ NATO su juče izrazili bojazan zbog situacije na granici sa Poljskom. SAD, takođe, traže od Lukašenka da prestane sa prebacivanjem migranta u Evropu.

Komentari (0)

Evropa