Evropa

Nevakcinisani u Austriji od danas u "lokdaunu", u Crnoj Gori bez proslava i svadbi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/11/2021

-

08:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od jutros su na snazi oštrije mere u Austriji i Crnoj Gori. Od ponoći su nevakcinisani građani u Austriji, među kojima i deca od 12 godina, u "lokdaunu", mogu samo na posao, prodavnice prehrambene robe, kod lekara. U Crnoj Gori su zabranjuju proslave Nove godine na otvorenom, svadbe na otvorenom i u zatvorenom, kao i rad noćnih klubova.

"Lokdaun" za nevakcinisane u Austriji uveden je na osnovu odluke vlade zbog dramatične epidemiološke situacije. Osobe koje nemaju važeći sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid 19 ne stariju od 180 dana, ne mogu više da ulaze u sve prodavnice.

Uvođenjem "2G" pravila nevakcinisanima je već bio onemogućen ulazak u ugostiteljske, turističke, zabavne i sportske objekte, ali i kod frizera, u salone lepote i slično. Od sada oni mogu da idu samo još u kupovinu potrepština za svakodnevnu upotrebu, kao što su namirnice i artikli za higijenu.

Inače, zaključavanje nevakcinisanih u Austriji pogađa oko dva miliona stanovnika. Osobe starije od 12 godina koje nisu vakcinisane, a nisu ni, u proteklih 180 dana, preležale kovid19 suočene su sa ograničenjem slobode kretanja.

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn, nakon uvođenja zaključavanja za nevakcinisane, izjasnio se za noćni "lokdaun" za sve građane. On je naglasio da se to vidi na osnovu nedeljnih incidencija, koje su kod nevakcinisanih pet do šest puta veće.

Ako se broj novozaraženih ne promeni, najavio je dalje mere, i dodao da se razmatra uvođenje noćnog "lokdauna" za sve gađane.

"Mere su potrebne jer imamo veoma dramatičnu situaciju na intenzivnoj nezi", objasnio je on.

Sa druge strane i u Crnoj Gori se novim epidemiološkim merama, koje su od danas na snazi, zabranjuju proslave Nove godine na otvorenom, svadbe na otvorenom i u zatvorenom, kao i rad noćnih klubova.


Takođe, ograničava se vreme rada ugostiteljskih objekata do ponoći i zabranjuje organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana, a boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa