Evropa

Baku: Normalizacija odnosa sa Jermenijom nema alternativu

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

07:42

Baku: Normalizacija odnosa sa Jermenijom nema alternativu
Baku: Normalizacija odnosa sa Jermenijom nema alternativu - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Zvanični Baku je uveren da normalizaciji odnosa sa Jermenijom nema alternativu, izjavio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Azerbejdžana Jašar Alijev i izrazio spremnost svoje zemlje da potpiše mirovni sporazum sa Jermenijom.

"Azerbejdžan izražava spremnost da normalizuje odnose sa Jermenijom, uključujući potpisivanje mirovnog sporazuma koji bi osigurao održiv mir, razvoj i napredak“, rekao je sinoć azerbejdžanski diplomata, ocenjujući situaciju na granici dve zemlje kao "proizvod opasnih revanšističkih ideja Jermenije“, preneo je TASS.

Alijev je izrazio uverenje da normalizacija odnosa mora biti zasnovana na uzajamnom priznavanju i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta u okviru međunarodno priznatih granica, istakavši da takva normalizacija ima za cilj pomirenje i mirnu koegzistenciju Azerbejdžana i Jermenije.

Juče su eskalirala neprijateljstva i oružani sukobi u pograničnoj provinciji Sjunik, a zvanični Jerevan je optužio azerbejdžanske oružane snage da prodiru na teritoriju Jermenije i ugrožavaju autoput koji povezuje prestonicu sa južnim delovima zemlje.

Iz Bakua su stigle protivoptužbe u kojima se Jerevan okrivljuje za oružane provokacije i napade na isturene položaje azerbejdžanske vojske.

Intervencija Rusije

U vezi sa ovim događajima ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavio je odvojene telefonske razgovore sa svojim jermenskim i azerbejdžanskim kolegama, a nakon toga, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ministri odbrane Jermenije i Azerbejdžana preduzeli mere za stabilizaciju situacije na granici.

"Nakon telefonskih razgovora sa azerbejdžanskom i jermenskim ministarstvima odbrane, koji su obavljeni na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, azerbejdžanska i jermenska strana preduzele su mere za obustavljanje neprijateljstva i stabilizaciju situacije na granici kod planina Kilisali", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

U saopštenju se kaže da je Šojgu imao odvojene telefonske razgovore sa ministrima odbrane Azerbejdžana i Jermenije, general-pukovnikom Zakirom Gasanovim i Sureno Papikjanom o eskalaciji situacije na azerbejdžansko-jermenskoj granici kod planila Kilisali.

Jermenija je juče zatražila pomoć od Rusije, jer je u sukobima na granici poginulo 15 njenih vojnika, a 12 je zarobljeno, preneo je ranije Rojterts.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa