Evropa

Velika Britanija planira da odustane od kovid sertifikata: "Protivimo se diskriminaciji"

Komentari

Autor: T.S.

31/05/2021

-

10:49

Velika Britanija planira da odustane od kovid sertifikata: "Protivimo se diskriminaciji"
Velika Britanija planira da odustane od kovid sertifikata: "Protivimo se diskriminaciji" - Copyright Tajug/ AP Photo/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija planira da odustane od kovid sertifikata kao obaveznog dokumenta za prisustvo velikim javnim događajima.

"Dejli telegraf" juče je objavio da britanski zvaničnici koji su angažovani na projektu kovid sertifikata smtraju da nema velikih šansi da se izglasa novi zakon kako bi se ozvaničila primena takvog dokumenta u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Osim što je i sam premijer Boris Džonson ukazao na etička pitanja koja se nameću uvođenjem kovid sertifikata, rezervu i zabrinutst izrazili su i iz njegove Konzervativne stranke, ali i iz opozicije i civilnog sektora, prenosi Rojters.

"Protivimo se podeljenoj i diskriminatornoj upotrebi potvrde o imunizaciji da bi se pojedincima uskratio pristup opštim uslugama, preduzećima ili poslovima", ističe se u izjavi koju je potpisala grupa od više od 70 poslanika iz čitavog političkog spektra.

Džonson je prošlog meseca sugerisao da bi neki pabovi mogli da zahtevaju od gostiju da pri ulasku pokažu kovid sertifikat.

Još nije doneta odluka, a Džonson je uputio višem ministru Majklu Goveu da preispita moguću ulogu sertifikata, rekavši da postoje duboka i složena etička pitanja koja treba istražiti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa