Evropa

Komisija dala preporuku: Veličanju fašističkog režima nema mesta u Austriji, skup u Blajburgu treba trajno zabraniti

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

07:38

Komisija dala preporuku:  Veličanju fašističkog režima nema mesta u Austriji, skup u Blajburgu treba trajno zabraniti
Komisija dala preporuku: Veličanju fašističkog režima nema mesta u Austriji, skup u Blajburgu treba trajno zabraniti - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Ekspertska komisija, koja je uspostavljena sa ciljem analize ustaškog okupljanja na komemoraciji u Blajburgu, dala je jasnu preporuku austrijskoj vladi da taj skup treba trajno zabraniti.

Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potreban napor u uklanjanju ustaških simbola među učesnicima. Šta više podsticali su isticanje ustaških simbola, navodi se u izveštaju ekspertske grupe.

Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su oni. Poslednja komemoracija u Blajburgu održana je pre dve godine, zbog pandemije, i ona bi mogla biti i poslednja. Inače, okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

U analizi skupa u Blajburgu učestvovali su eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici rimokatoličke crkve, a komisija je uspostavljena 2019. godine, nakon više godišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je, povodom preporuke Komisije, da se mora zabraniti svaki pokušaj širenja desničasko-ekstremističkih i revizionističkih stavova na skupovima.

"Takođe nacistički i fašistički simboli nemaju šta da traže na komemoracijama. Za veličanje režima terora nema mesta u Austriji“, podvukao je on.

Stranka Zelenih izrazila je zadovoljstvo zaključkom ekspertske komisije.

"Posebno u Državnom ugovoru Član 9 jasno ukazuje da se mora sprečiti svako veličanje nacizma i svakog oblika fašizma. Uzimajući to u obzir izveštaj eksperata smatra da se okupljanje, takozvana komemoracija na Lojpašom polju, u obliku koji poznajemo do 2019. godine mora ubuduće zabraniti. Sada je pravni okvir rešen, i Zeleni pozdravljaju da proslava u Blajburgu ne može da se tretira kao komemoracija", istakla je poslanica Zelenih Olga Foglauer.

Ekspertska komisija u svom izveštaju ukazuje i da natpisi kao što su "Čast i slava paloj hrvatskoj vojsci, maj 1945" i amblemi na dva spomen obeležja u Blajburgu treba da se uklone.

"Natpisi i amblemi ne služe sećanju, već veličanju fašističkog ustaškog režima i njegovih vojnika", ocena je eksperata.

Simboli na spomen obeležjima su u suprotnosti sa zakonom o zabrani nacističkih obeležja, jer se koriste simboli jedne jednice SS divizije, konkretno je reč o grbu NDH, naveli su oni.

Austrijska vlada će, s tim u vezi, proširiti zakon o zabranjenim simbolima sa, pored već zabranjenih ustaških simbola, simbolima HOS-a.

U Beču se podseća da HOS nije bio samo ime ustaške vojske, već i paravojna jedinica 1991-1993, koja upada u oči zbog direktnih i pozitivnih izjava vezano za hrvatski fašizam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa