Evropa

NATO sledeće nedelje odlučuje o gomilanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

23:21

NATO sledeće nedelje odlučuje o gomilanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom
NATO sledeće nedelje odlučuje o gomilanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom - Copyright vikipedija

veličina teksta

Aa Aa

SAD razmatraju sve moguće opcije u odgovoru na "veliko i neobično" gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice, a NATO će odlučiti o narednim potezima nakon konsultacija sledeće nedelje, izjavila je danas najviši američki diplomata za evropska pitanja Karen Donfrid.

"Kao što možete da pretpostavite sve opcije su na stolu i postoji čitav niz mogućnosti", saopštila je državna podsekretarka za Evropu i Evroaziju Stejt departmenta SAD novinarima, prenosi Rojters.

Donfrid je još rekla da će "veliko i neobično" gomilanje trupa Moskve biti na vrhu dnevnog reda samita NATO.

"Sada je na alijansi da odluči koji su sledeći potezi koje NATO želi da preduzme", naglasila je Donfrid.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je zabrinut zbog situacije u Ukrajini, ponovio je podršku Vašingtona teritorijalnom integritetu Ukrajine i dodao da će "po svoj prilici" o tome razgovarati sa ukrajinskim i ruskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim i Vladimirom Putinom.

Blinken putuje u Letoniju i Švedsku

Obe ove izjave su usledile u trenutku kada se američki državni sekretar Entoni Blinken sprema da otputuje sledeće nedelje u Letoniju i Švedsku kako bi prisustvovao sastancima NATO i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), navodi Rojters.

Zvaničnici SAD, NATO i Ukrajine podigli su uzbunu poslednjih nedelja zbog, kako kažu, neuobičajnog pomeranja ruskih trupa bliže Ukrajini, sugerišući da bi Moskva mogla da pokrene napad na susednu državu, što su optužbe koje je Rusija odbacila.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je za Militari Tajms ovog vikenda da Rusija ima više od 92.000 vojnika koncentrisanih blizu ukrajinskih granica i da se sprema za napad do kraja januara ili početka februara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da su izveštaji zapadnih medija o ruskim planovima invazije na Ukrajinu "prazni i bez osnova", kao i da doprinose eskalaciji tenzija.

On je naglasio i da kretanje ruskih snaga na ruskoj teritoriji ne bi trebalo da izaziva zabrinutost bilo koga, jer Rusija, kako je naglasio Peskov, nikome nije pretnja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa