Evropa

Omikron otkriven u Grčkoj: Putnik iz Južne Afrike danima nakon prvih simptoma bio negativan na testu

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

09:57

Omikron otkriven u Grčkoj: Putnik iz Južne Afrike danima nakon prvih simptoma bio negativan na testu
Omikron otkriven u Grčkoj: Putnik iz Južne Afrike danima nakon prvih simptoma bio negativan na testu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar zdravlja Tanos Plevris saopštio je da je u ovoj zemlji otkriven prvi slučaj omikron varijante koronavirusa i najavio pooštravanje mera. Kako kaže, novi soj doneo je državljanin Grčke koji je krajem novembra doputovao iz Južne Afrike.

Predsednik Nacioalne organizacije za javno zdravlje (ΕΟΔΥ) Teoklis Zautis izneo je detalje o konkretnom slučaju rekavši da je pomenuti državljanin u Grčku doputovao iz Južne Amerike letom 26. novembra. Na aerodromu je urađen brzi test koji je bio negativan.

Kako je istakao, čovek je sutradan pokazao blage simptome koronavirusa, koje ima i danas. Zanimljivo je da je na brzom testu bio negativan sve do 29. novembra, zatim je urađen PCR test koji je konačno pokazao da je pozitivan, što je rezultiralo sumnjom da je zaražen novim sojem.

"Testirali smo gene virusa i jutros potvrdili da se radi o omikronu", rekao je Zautis.

Kako je naveo, čovek je u karantinu zajedno sa svim njegovim kontaktima.

Plevris je, s druge strane precizirao mere koje će od 16. januara stupiti na snagu u vezi sa obaveznom vakcinacijom starijih od 60 godina. Oni koji ne budu primili bar prvu do tog datuma, biće kažnjeni sa 100 evra. Odgovarajući amandman izglasan je juče u parlamentu.

Prema procenama ΕΟΔΥ-ja, svaki drugi od 520.000 građana nevakcinisanih građana Grčke starijih od 60 godina do tada će samostalno izabrati da se vakciniše, što znači da će ostati 250.000 ljudi koji će tu obavezu imati od 16. januara 2022. godine.

Komentari (0)

Evropa