Evropa

Marin le Pen i predstavnici evropskih desničara žele da se ujedine kako bi postali "druga snaga" u Evropskom parlamentu

Komentari

Autor: Jutarnji

04/12/2021

-

09:28

Marin le Pen i predstavnici evropskih desničara žele da se ujedine kako bi postali "druga snaga" u Evropskom parlamentu
Marin le Pen i predstavnici evropskih desničara žele da se ujedine kako bi postali "druga snaga" u Evropskom parlamentu - Copyright Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima je Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU, okupljaju se danas u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele da formiraju  "veliku grupu" unutar Evropskog parlamenta gde se sad nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove političke grupe, koja će, ako se ostvari, "biti druga snaga u Evropskom parlamentu".

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsedničkim izborima sledeće godine, i predsednika italijanske Lige Matea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslav Kačinjski, predsednik Voksa u Španiji, Santjago Abaskal i šefica Braće Italije Đorđija Meloni, koji se očekuju u poljskoj prestonici.

Za ujedinjenje potrebno vreme

Organizatori međutim još nisu objavili pun spisak učesnika sastanka.

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratija dok su PiS, Vox i Braća Italije deo političke grupe Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fides, koji se razišao s Evropskom narodnom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

"To je posao na duge staze ka ujedinjenju svih političkih pokreta. To traži vreme", rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti "važna etapa".

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja "superdržave".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa