Evropa

Šest ključnih tačaka nakon govora Makrona: Šta će biti ciljevi Francuske dok predsedava Evropskom unijom

Komentari

Autor: Euronews

10/12/2021

-

20:07

Šest ključnih tačaka nakon govora Makrona: Šta će biti ciljevi Francuske dok predsedava Evropskom unijom
Emanuel Makron - Copyright Ludovic Marin/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavanje Francuske Evropskom unijom imaće za cilj da se "krene ka moćnoj, potpuno suverenoj Evropi, slobodnoj da donosi sopstvene izbore i da upravlja svojom sudbinom", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron. Šestomesečni mandat, koji bi trebalo da počne 1. januara, preklapa se sa predsedničkim izborima u zemlji, a neke od ključnih tačaka iz Makronovog govora uključuju reformu Šengena i digitalnu transformaciju.

1. Ka reformi Šengena

Makron je rekao novinarima da želi Evropu koja je "sposobna da kontroliše svoje granice" i koja će uvesti reformu šengenske zone slobodnog kretanja.

"Da bismo sprečili zloupotrebu prava na azil, koje je izmišljeno na evropskom kontinentu i koje bi trebalo da poštujemo, moramo da imamo Evropu koja zna kako da zaštiti svoje granice i da pronađemo tip organizacije kojim ćemo braniti svoje vrednosti. Zato ćemo, dok predsedavamo, pokrenuti reformu šengenskog prostora", objasnio je francuski predsednik, prenosi Euronews.

Kao neke od razloga za takav potez, naveo je "pokušaje destabilizacije i tenzije u bližem susedstvu". Poslednjih meseci, blok je optužio Belorusiju da podstiče tražioce azila da pređu iz zemlje u susedne članice EU Poljsku, Litvaniju i Letoniju. Makron je insistirao na važnosti odnosa sa afričkim kontinentom i najavio samit EU-Afrika koji će se održati u februaru u Briselu.

Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

 

"To je u našem zajedničkom interesu. Moramo to da uradimo kao Evropljani, izgradnjom budućnosti za afričku omladinu da smanjimo nejednakosti, da se borimo protiv trgovine ljudima koja eksploatiše bedu i švercera koji su pretvorili Mediteran u 'groblje srama'", rekao je Makron.

2. Odbrana društvenog modela Evrope

Makron je istakao "odbranu društvenog modela", pozivajući na "model proizvodnje, ali i solidarnosti". Francuska će 10. i 11. marta održati "izuzetan samit u vezi sa novim evropskim modelom rasta i investicija", rekao je francuski lider, dodajući da su ekonomiji bloka optrebna nova budžetska pravila nakon pandemije koronavirusa.

On je predložio da se "preispita budžetski okvir" Evrope koji je ranije definisan kriterijumima iz Mastrihta, tvrdeći da je pitanje zalaganja za pravilo deficita od 3 odsto, ili protivljenja, "zastarelo". Oslanjajući se na uspeh Erazmus programa, Makron je takođe rekao da želi šestomesečnu "evropsku građansku službu" za sve mlade mlađe od 25 godina.

3. "Pomirenje klimatskih ambicija i ekonomskog razvoja"

Francuski predsednik je obećao da će "pomiriti klimatske ambicije i ekonomski razvoj". Rekao je da će jedan od ciljeva biti da se primeni mehanizam prilagođavanja klimatskih taksi, odnosno "poreza na ugljenik", što bi trebalo da omogući tranziciju za sve industrije, uz očuvanje konkurentnosti.

"Evropski ekonomski igrači ne mogu biti žrtve napora u borbi protiv klimatskih promena", dodao je Makron, rekavši još da će se blok pomeriti ka evropskom mehanizmu za borbu protiv krčenja šuma, tako što će se zabraniti uvoz onih proizvoda koji služe za krčenje.

4. Digitalna transformacija među glavnim prioritetima

Makron je, takođe, izneo planove za "transformaciju Evrope u digitalnu silu". Trenutno je u planu donošenje dva zakonodavna paketa koja se tiču digitalizacije na nivou EU: prvi je Zakon o digitalnim uslugama, a drugi Zakon o digitalnom tržištu.

Makron je rekao da će upravo ti zakoni biti glavni prioriteti francuskog predsedništva, i da će doprineti regulaciji i odgovornosti platformi.

Unsplash

 

5. Vladavina prava "o kojoj se ne može pregovarati"

Povodom debate o vladavini prava koja je podelila zapadnu i istočnu Evropu, Makron je upozorio da su ta pitanja "egzistencijalna", i da se "o njima ne može pregovarati". Odgovarajući na pitanje o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, sa kojim će se uskoro sastati, francuski lider je rekao da je Orban politički protivnik, ali evropski partner.

6. "Predsednik do poslednjeg minuta" 

Makron se suočio sa kritikama, kako u evropskim prestonicama tako i u Francuskoj, zbog toga što nije odložio francusko predsedavanje Evropskom unijom koje bi moglo da ga stavi u nezgodnu poziciju ako bude vodio kampanju za reizbor na mesto predsednika Francuske.

On je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da će "Francuska ostati Francuska" bez obzira na to ko pobedi na izborima i obećao da će vladati "do poslednjeg minuta svog mandata". Iako se očekuje da će biti u trci za predsedničku poziciju, Makron bi tek trebalo da ozvaniči svoju kandidaturu.

Francusko predsedavanje Savetom Evropske unije moglo bi da pruži platformu za Makronovu kampanju, ali i da je zakomplikuje ako se trka fokusira prvenstveno na domaća pitanja kao što su francuska ekonomija, bezbednost i migracije.

Proevropski lider bi mogao da iskoristi predsedavanje da utiče na odluke EU, ali bi složen i proces donošenja odluka u EU mogao da bude protiv njega i da proizvede malo konkretnih rezultata pre izbora u aprilu. Makron promoviše viziju "strateške autonomije" EU koja bi omogućila bloku da bolje izdrži konkurenciju Kine i stavi je u ravnopravniji položaj sa SAD.

Komentari (0)

Evropa