Evropa

Di Majo: Evropski sud za ljudska prava ključan u zaštiti prava pojedinaca

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

18:40

Di Majo: Evropski sud za ljudska prava ključan u zaštiti prava pojedinaca
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Italije i predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo smatra da su Savet Evrope i Evropski sud za ljudska prava ključni u zaštiti prava pojedinaca i obezbeđivanju da svi ljudi mogu da žive svoje živote u dostojanstvu.

Di Majo je povodom obeležavanja Dana ljudskih prava naglasio i da Italijansko predsedništvo Komiteta ministara smatra da zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda leži u samim osnovama zajedničkih evropskih vrednosti, a da je ključno da se presude Evropskog suda za ljudska prava izvršavaju, čime se obezbeđuje delotvornost sistema kontrole.

On je rekao da su socijalna prava takođe ključni aspekt evropskih osnivačkih principa, a da je namera italijanskog predsedništva da doprinese tekućim zajedničkim naporima na jačanju sistema Evropske socijalne povelje, pojednostavljenjem njenih procedura i podsticanjem redovnijeg dijaloga sa vladama.

"Italijansko predsedništvo je postavilo kao prioritet posebno zaštitu i unapređenje osnovnih prava žena i prava deteta, pošto su ove grupe posebno pogođene pandemijom koronavirusa", saopštio je Di Majo.

On je naglasio da će fokus biti na prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a da je Istanbulska konvencija od najvećeg značaja za ovaj posao i da će nastaviti da promovišu njenu ratifikaciju od strane svih država članica.

"Savet Evrope i njegove države članice u suočavanju sa novim izazovima za ljudska prava, kao što je veštačka inteligencija,moraju da rade zajedno za dobrobit građana Evrope, kao i za njene buduće generacije", zaključio je u saopštenju predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa