Evropa

Omikron se širi Velikom Britanijom, stručnjaci savetuju da se primi buster doza vakcine

Komentari

Autor: Jutarnji

11/12/2021

-

17:38

Omikron se širi Velikom Britanijom, stručnjaci savetuju da se primi buster doza vakcine
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija će se u januaru suočiti s velikim talasom zaraženih omikronom, ako ne preduzme dodatne epidemiološke mere, objavili su britanski naučnici na temelju sprovedenih studija i predviđanja, piše BBC.

Dr. Nik Dejvis s londonskog Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) i jedan od glavnih britanskih istraživača, rekao je da se omikron "širi vrlo brzo", da je "prilično zabrinjavajuća varijanta" i da će verovatno biti dominantan oblik virusa u Engleskoj do kraja godine.

U izveštaju uticajne grupe naučnika koja se bavi predviđanjem toka događaja na temelju matematičkih modela, a među njima su i oni koji savetuju britansku vladu, stoji da se u Engleskoj trenutno broj zaraženih udvostručuje svaka 2,4 dana.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Britanski stručnjaci su objavili i da bi broj smrtnih ishoda od posledica ove varijante koronavirusa do kraja aprila mogao iznositi između 25.000 i 75.000,  u zavisnosti od toga koliko će učinkovito djelovati cepiva.

Stručnjaci koji stoje iza studije kažu da je još sve prilično neizvesno kada je u pitanju predviđanje toka događaja. Rekli su da će, u najgorem slučaju možda biti potrebno uvesti stroža ograničenja kako bi se sprečila prenapunjenost bolnica.

Veliko širenja talasa omikrona

"Na temelju onoga što se sada događa možemo očekivati ​​da će u Velikoj Britaniji doći do velikog talasa širenja omikrona", rekao je dr Dejvis. U isto vreme on i njegove kolege veruju da će velika zainteresovanost stanovništva za buster dozu verovatno ublažiti uticaj širenja omikrona.

Najviše je neizvesnosti u pogledu toga u kolikoj će meri vakcinacija i buster doze uspeti da spreče hospitalizaciju stanovništva.

Po ranim studijama koje je na temelju prikupljenih konkretnih podataka sprovela Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, dve doze vakcine omogućuju samo ograničenu zaštitu od razvoja simptoma nakon zaraze omikronom, ali buster doza je povećava na 75 posto.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Studija LHSTM-a pretpostavlja da je omikron manje težak oblik koronavirusa u odnosu na prethodne varijante ako ste vakcinisani i uzima u obzir 'plan B'.

Po najoptimističnijem scenariju, broj svakodnevno hospitalizovanih trebao bi biti 40 odsto manji u odnosu na onaj iz razdoblja vrhunca zaraze tokom prošle zime.

Po najpesimističnijem scenariju mogao bi biti i gotovo dvostruko veći.

U izveštaju se ipak zaključuje da će prema "većini scenarija", uz aktuelne mere, u bolnicama biti više hospitalizovanih nego tokom prošle zime.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa