Evropa

Još jedna evropska država odlučila da od januara vakciniše decu od pet do 11 godina

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

14:50

Još jedna evropska država odlučila da od januara vakciniše decu od pet do 11 godina
Tanjug/AP/David Zalubowski - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarske zdravstvene vlasti će početi da daju vakcine Fajzer/Bionteh deci staroj od pet do 11 godina od sledećeg meseca, a preporuka je da dobiju dve doze.

"Ukoliko žele, roditeljil ili staratelji mogu da vakcinišu svoju decu na osnovu lične procene koristi i rizika, čim vakcinacija bude dostupna", saopštila je danas švajcarska Kancelarija za javno zdravlje, preneo je Rojters.

Vakcine će biti dostupne od početka januara, dodaje se. Preporuka za vakcinaciju se odnosu na decu koja već imaju pridružene, hronične bolesti. Vakcinacija je takođe preporučena i deci koja su u bliskom kontaktu sa osobama koje su u povećanom riziku od dobijanja teškog oblika kovida.

Podsetimo, pre dva dana je objavljeno da će deca od pet do 11 godina moći da počnu da primaju vakcine sledeće nedelje u Berlinu, saopštili su zdravstveni zvaničnici, čime će se ta prestonica priključiti ostalim nemačkim pokrajinama u zakazivanju termina za vakcinaciju mlađe dece.

Deca u toj starosnoj grupi će moći da dobiju prvu dozu vakcine Fajzer/Bionteh u vakcinacionim centrima u Berlinu, koji će biti u školama, lekarskim ordinacijama i Nacionalnom muzeju istorije, preneo je AP.

Nemačko nezavisno vakcinaciono savetodavno telo saopštilo je u četvrtak da preporučuje vakcinacije za decu od 5 do 11 godina, koja imaju pridružene bolesti ili su u bliskom kontaktu sa ljudima osetljivog zdravlja.

Prema najnovijim podacima Evropske unije, 82,2 odsto odrasle populacije primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a 13,4 odsto se već vakcinisalo i buster dozom. EMA je, podsetimo, odobrila upotrebu Fajzer vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina u maju 2021, a za starosnu grupu od pet do 11 godina u novembru, što čini cepivo kompanija Fajzer i Biontek prvom vakcinom protiv virusa korona koja je dobila takvo odobrenje u EU. 

Ovlašćenje za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina zasnovano je na studiji izvršenoj na 2.259 ispitanika u kojoj je dokazano da ta uzrasna grupa ima sličan imuni odgovor kao i osobe od 16 do 25 godina. Nijedno dete koje je primilo vakcinu nije se zarazilo kovidom 19, za razliku od 16 onih koji su se zarazili, a prethodno primili samo placebo, pisao je nedavno Euronews.

Za testiranje vakcine kod uzrasta od 5 do 11 godina slična studija je sprovedena na 2.000 dece. Ispitanici su primili trećinu odrasle doze, a troje se kasnije zarazilo koronavirusom. Od 663 dece koja su primila placebo, njih 16 se zarazilo. U studiji vakcina je bila 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskog kovida.

EMA je takođe odobrila Moderninu vakcinu za upotrebu u starosnoj grupi od 12 do 17 godina u julu, a trenutno procenjuje upotrebu tog cepiva kod dece uzrasta pet do 11 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa