Evropa

Porošenko odbacio optužbe o veleizdaji: To više nije šala

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

17:38

Porošenko odbacio optužbe o veleizdaji: To više nije šala
Porošenko odbacio optužbe o veleizdaji: To više nije šala - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko odbacio je danas odluku vlasti o istrazi zbog veleizdaje kao neprihvatljivu.

Vlast u Ukrajini, naime, optužuje Porošenka da je navodno finansirao separatističke snage na istoku zemlje, a državni istražni biro je u ponedeljak saopštio da je Porošenko osumnjičen za "omogućavanje aktivnosti" terorističkih organizacija u zaveri sa neimenovanom grupom ljudi, uključujući neke visoke zvaničnike u Rusiji, prenosi agencija Rojters.

"Optužba protiv šefa države za državnu izdaju i finansiranje terorista je prelazak crvene linije", rekao je Porošenko u video snimku iz Varšave, gde je u poseti.

Takođe je rekao da "to više nije šala", te da su šale gotove, kao i da će za to "neko odgovarati".

"Neko će odgovarati, ali kasnije, jer sada neko mora da bude mudriji, moramo da se ujedinimo, spasimo Ukrajinu i odbijemo rusku agresiju," rekao je Porošenko.

Zvaničnici su saopštili da su optužbe protiv Porošenka povezane sa sličnim optužbama protiv istaknutog proruskog poslanika Viktora Medvedčuka, koji je u kućnom pritvoru već šest meseci.

U oktobru je Medvedčuk optužen da je sa zvaničnicima tokom Porošenkove administracije kupovao ugalj iz rudnika u oblastima pod kontrolom separatista 2014-2015 godine.

Stranka bivšeg ukrajinskog predsednika je saopštila da je on napustio zemlju zbog planiranog putovanja, kao i da je optužba izmišljena po nalogu predsednika Volodimira Zelenskog.

Ambasade SAD i Velike Britanije u Ukrajini navele su u saopštenjima da pomno prate slučaj protiv Porošenka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa