Evropa

Gradonačelnik Budimpešte menja nazive ulica u znak protesta zbog kineskog univerziteta

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2021

-

21:17

Gradonačelnik Budimpešte menja nazive ulica u znak protesta zbog kineskog univerziteta
Gradonačelnik Budimpešte menja nazive ulica u znak protesta zbog kineskog univerziteta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ulica Dalaj Lame i Put ujgurskih mučenika neki su od novih naziva ulica u delu Budimpešte gde je planirana izgradnja kampusa kineskog Univerziteta Fudan.

Gradonačelnik Budimpešte najavio je da će preimenovati ulice u glavnom gradu Mađarske u znak protesta zbog planova za izgradnju ovog kineskog univerziteta u tom gradu, piše BBC.
On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg "kineskog uticaja" u Mađarskoj.

Među Orbanovim kritičarima raste i nelagoda zbog njegove bliskosti sa zemljama uključujući Rusiju, Kinu i Belorusiju, kao i zbog ograničenja nezavisnosti medija i visokog obrazovanja.

Najprestižnija kineska institucija

Univerzitet Fudan jedna je od najprestižnijih kineskih obrazovnih institucija. Kampus u Budimpešti bi trebalo da bude završen do 2024. godine i biće prvo ovakvo mesto u Evropskoj uniji, piše BBC.

"Još se nadamo da se projekat neće dogoditi, ali ako do toga dođe moraćemo da se pomirimo sa tim imenima", kazao je Karacsoni na konferenciji za novinare. Nova imena ulica usredsređena su na navodna kršenja ljudskih prava koja su počinjena u Kini.

profimedia

 

Dalaj Lama okarakterisan je u Pekingu kao prognani duhovni vođa Tibeta, te označen kao opasni separatista. 

Druga ulica obeležava hongkonški demokratični pokret, koji je vodio ogromne i dugotrajne proteste protiv moći Pekinga u Hong Kongu.

Treća ulica biće preimenovana u Ujgurski put mučenika, nakon što je uglavnom muslimanska etnička grupa, za koju međunarodne vlade kažu da je bila žrtva kontinuiranih kršenja ljudskih prava i genocida u kineskom Sinđijangu.

Četvrti, put biskupa Ksie Šiguang, odnosi se na progonjenog kineskog katoličkog sveštnika. Međutim, Kina negira bilo kakve navode o kršenju ljudskih prava.

"Ovaj projekat Fudan doveo bi u sumnju mnoge vrednosti kojima se Mađarska obavezala pre 30 godina, u padu komunizma", rekao je Karacsoni.

Skup projekat

Dokumenti do kojih je došao istraživački sajt Direkt 36, pokazuju da se očekuje da će troškovi izgradnje iznositi oko 1,8 milijardi dolara. To je više nego što je Orbanova vlada potrošila na ceo svoj sistem visokog obrazovanja 2019. godine.

Tanjug/AP

 

Dve trećine Mađara ne podržava kineski univerzitet, pokazuju istraživanja liberalnih istraživača Instituta "Rebulikon".

Prošle godine je Evropski sud presudio da je Mađarska prekršila zakon EU kada su pravila obrazovanja primorala univerzitet u Budimpešti da većinu aktivnosti preusmeri u inostranstvo.
Evorpski sud pravde je tada rekao da su uslovi koje je nametnula Orbanova vlada, nespojiva sa EU.

Komentari (0)

Evropa