Evropa

Austrija će ostati bez više miliona doza vakcina zbog isteka roka upotrebe

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

13:50

Austrija će ostati bez više miliona doza vakcina zbog isteka roka upotrebe
Austrija će ostati bez više miliona doza vakcina zbog isteka roka upotrebe - Copyright EPA/Daniel Dal Zennaro

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji preti da propadne više miliona doza vakcina protiv koronavirusa pošto im ističe rok važenja, upozorava organizacija "Lekari bez granica".

U izveštaju, koji je objavila agencija APA, čak i ako bi se u prvom kvartalu sve osobe vakcinisale prvom, drugom ili buster dozom, pa i deca, navodi se da bi do kraja marta 10,2 miliona doza ostalo u skladišu.

Ekspert "Lekara bez granica" Markus Bahman rekao je da trenutno ima sedam miliona neiskorišćenih doza.

"To je dramatičan višak, zbog čega postoji potreba za delovanje", kazao je on podsećajući da vakcine imaju kratak rok važenja od šest do devet meseci.

Bahman ukazuje da je problem te vakcine proslediti drugim zemljama, jer su proizvođači osigurali ugovorom pravo veta, u čemu je Moderna veoma striktna.

On je ukazao na problem sa vakcinom AstraZeneka, koja se od leta gotovo uopšte više ne daje, a Austrija je dobila 5,2 miliona doza, od kojih je 2,2 miliona donirano.

Preostalih tri miliona doza nalazi se u skladištima i njima će isteći rok važenja. Bahman je istakao i da je teško imati tačan podatak o vakcinama kojima ističe rok važenja, zbog nedovoljne transparentnosti vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa