Zdravlje

AstraZeneka i Oksford rade na vakcini protiv omikron soja

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

23:22

AstraZeneka i Oksford rade na vakcini protiv omikron soja
AstraZeneka i Oksford rade na vakcini protiv omikron soja - Copyright Tanjug AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Oksfordski univerzitet i AstraZeneka započeli su rad na proizvodnji verzije svoje vakcine protiv koronavirusa koja cilja omikron soj, objavio je danas "Fajnenšel tajms" (FT).

Vođa istraživačkog tima u Oksfordu, Sandi Daglas, rekao je za FT da su preduzeti prvi koraci u proizvodnji modifikovane vakcine, u slučaju da ona bude potrebna, zajedno sa njihovim partnerima, kompanijom AstraZeneka.

"Vakcine zasnovane na adenovirusu, kao što je ona koju su napravili Oksford/AstraZeneka, bi u principu mogle da se koriste da odgovore na bilo koju novu varijantu brže nego što se ranije mislilo", dodao je Daglas, prenosi Rojters.

Efikasnost vakcina protiv omikron soja koronavirusa vidno je opala, izjavila je juče direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk.

"Podaci koji su stigli nisu definitivni, ima ih veoma malo, međutim jasno je da postoji pad efikasnosti protiv omikron soja", rekla je Kuk za "Fajnenšl tajms", prenosi Rojters.

Prema mišljenju stručnjaka, kompletan ciklus vakcinacije može da zaštiti protiv teških oblika bolesti, dok, prema pisanju lista, preliminarni dokazi pokazuju da buster doza mRNK vakcina može, delimično, da poveća nivo antitela.

Prema rečima direktorke EMA, odluka da li je protiv omikron soja potrebna posebna vakcina biće doneta kada se prikupi dovoljno naučnih dokaza da "postojeće vakcine ne deluju", navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin