Fokus

Bajden se obratio naciji: Omikron je opasan za nevakcinisane građane

Komentari

Autor: Glas Amerike

21/12/2021

-

22:03

Bajden se obratio naciji: Omikron je opasan za nevakcinisane građane
Bajden se obratio naciji: Omikron je opasan za nevakcinisane građane - Copyright TAnjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se javnosti povodom krize koju je izazvalo ubrzano širenje omikrona i poručio da se SAD ne vraćaju u mart 2020. godine.

Time je aludirao na početak pandemije kovida 19 u trenutku kada su svetu bile nedostupne vakcine i kada stručnjaci nisu znali gotovo ništa o toj bolesti.

Bajden je tokom obraćanja u Beloj kući govorio o merama koje će američke vlasti primeniti kako bi pandemija bila usporena, prenosi Glas Amerike.

"Pojačaćemo napore u vakcinisanju građana. Uz postojećih 80.000 otvorićemo dodatnih 10.000 punktova za vakcinaciju širom zemlje. Tokom nedelje biće povećan i broj medicinskog osoblja koje će vakcinisati građane", rekao je Bajden.

On je najavio i nabavku 500.000 brzih testova na kovid koji će biti besplatni i dostupni građanima putem pošte. Takođe, ukazao je da se federalni medicinski kapaciteti pripremaju za moguće razbuktavanje pandemije.

"40.000.000 miliona nevakcinisanih građana rizikuju da dobiju teške simptome i potrebu da budu hospitalizovani. Spremili smo dodatnu bolničku opremu i mobilisali 1.000 vojnih doktora koji će pomoći. Deo njih već je raspoređen u Viskonsinu. Pripremilli smo se i za nabavku bolničkih kreveta koji će biti raspodeljeni bolnicama i lokacijama na koijima će biti potrebni. Takođe, tokom nedelje poslaćemo desetine ambukatnih vozila za transport pacijenata", rekao je američki predsednik.

TAnjug AP/Patrick Semansky

 

Bajden je ponovio da zbog omikron varijante treba brinuti, ali ne treba paničiti.

"Ako ste kompletno imunizovani i primilli ste dodatnu dozu vakcine - bezbedni ste. Ko niste vakcinisani - rizikujete teške simptome i mogući smrt. Omikron je opasan za nevakcinisane građane. Oni su odgovorni za svoje izbore, koji su često plosledica opasnih dezinformacija koje se šire preko društvenih i drugih medija. Prekinite sa dezinformisanjem - jer to košta života", upozorio je Bajden.

"Ako niste vakcinisani ugrožavate sebe i druge ljude. Vi birate između života i smrti. Molim, vas vakcinišite se. Oni koji to ne učine - doprinose pretrpavanju bolnica, u kojima građani koji pate od drugih bolesti, ne mogu da dobiju negu", rekao je između ostalog američki predsednik.

Prethodno je u Okrugu Haris u američkoj državi Teksas prijavljen prvi smrtni slučaj koji se dovodi u vezu sa omikron sojem kovida 19.

Sekretarijat za zdravstvo saopštio je da je reč o muškarcu, starosti između 50 i 60 godina koji je bio u većem riziku od teških komplikacija kovida 19 jer nije bio imunizovan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet