Evropa

U Grčkoj skoro 30.000 novozaraženih, hitne mere stupaju na snagu od sutra

Komentari

Autor: T.T.

29/12/2021

-

16:52

U Grčkoj skoro 30.000 novozaraženih, hitne mere stupaju na snagu od sutra
Tanjug/AP/Yorgos Karahalis - Copyright Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Grčka danas obara još jedan rekord i beleži 28.828 novozaraženih. Preminule su 72 osobe, dok se na respiratorima nalazi njih 620. Stoga će u zemlji od sutra biti uvedene nove hitne mere protiv širenja omikrona, koje će se najviše odnositi na ugostiteljski sektor. Kako navodi agencija Rojters, odluka je doneta dan nakon što su grčke vlasti juče objavile novi dnevni rekord od 21.657 slučajeva.

Novim merama barovima, noćnim klubovima i restoranima biće dozvoljen rad do ponoći, ali bez muzike, osim za doček Nove godine kada će moći da rade do dva sata ujutru.

"Ove mere, ukoliko budu striktno primenjene omogućiće nam da se od sredine januara vratimo našim normalnim životima", rekao je ministar zdravlja Tanos Plevris na konferenciji za novinare.

Naime, na području Atike, tačnije prestonice Grčke beleži se najveći broj zaraženih, od čega je 70 odsto inficirano novom varijantom omikron. Tendencija porasta vidi se i u drugim oblastima Grčke, pa je tako u Solunu 32 odsto obolelih zaraženo ovom varijantom.

"Trenutno su omikronom najviše pogođene mlađe generacije od 18 do 30 godina, koji su u suštini asimptomatski nosioci. Zato svako ko ima i najmanji simptom ili je bio izložen mestima sa mnogo ljudi, treba da se ponaša kao da je inficiran", istakao je Plevris i rekao da će najveći test biti praznici sa porodicom.

U zemlji su od prošle nedelje takođe zabranjene sve proslave božićnih i novogodišnjih praznika na javnim mestima, a uvedeno je i obavezno nošenje maski na otvorenom, podseća Rojters.

Šta se tačno menja od sutra u Grčkoj?

Prvobitne mere trebalo je da stupe na snagu od 3. januara 2022. godine, međutim zbog naglog porasta slučajeva i pojave omikrona odlučeno je da se njihova primena ubrza.

Nove mere predviđaju:

  • Obaveznu upotrebu epidemijske maske (KN95, FFP2) ili duple maske (hiruške ili platnene) u marketima, gradskom prevozu i ugostiteljskim objektima (za osoblje).
  • Radno vreme do ponoći u ugostiteljskim objektima, čak i klubovima - zabranjena je muzika. Izuzetak novogodišnja noć kada će ugostiteljski objekti moći da rade do 2 sata.
  • Kapacitet 10 odsto, tačnije maksimalno 1.000 ljudi u sportskim objektima - ako se mere ne budu poštovale, organizacija sportskih događaja "iza zatvorenih vrata".
  • Obavezan negativan PCR test (48 sati) za posetu domovima za brigu o starima i bolnicama za negu hroničnih bolesnika.
  • Pooštravanje uslova poseta u bolnicama
  • Rad od kuće do 50 odsto u javnom i privatnom sektoru

Komentari (0)

Evropa