Evropa

Kontroverzna "mapa političkog islama" privremeno ugašena

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2021

-

15:55

Kontroverzna "mapa političkog islama" privremeno ugašena
Kontroverzna "mapa političkog islama" privremeno ugašena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Mapa političkog islama", objavljena u Austriji, privremeno je nedostupna za korišćenje, nakon burnih reakcija muslimanskih udruženja, ali i nekih političkih stranaka, javljaju austrijski mediji. 

Ova mapa sadržavala je detaljne informacije o muslimanskim insitucijama i njihovim lokacijama u celoj Austriji. Ona, međutim, od jutros nije dostupna.

Kako piše portal kurier.at, sajt na kom se ona nalazila i dalje može da bude otvoren. Ipak, sama mapa, na kojoj je bilo obeleženo više od 600 muslimanskih institucija ne može trenutno da se vidi.

Dokumentacioni centar za politički islam, koji je uspostavila vlada austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, ranije je naložio profesoru sa Univerziteta u Beču Ednanu Aslanu i njegovom timu da sačine "digitalnu kartu". Aplikacija je sačinjena, no trenutno je stavljena van funkcije.

Aslan je, oglasivši se na veb-stranici "www.islam-landkarte.at", izrazio žaljenje što je ovaj projekat izazvao političke kontroverze i što su ga neke krajnje desne grupe zloupotrijebile.

Printscreen/islam-landkarte.at

 

Tvrdi da je njegov cilj bio izraditi studiju koja se bavi svim aspektima različitih islamskih grupa u zemlji, ne govoreći o tome da li je digitalna karta potpuno ukinuta ili će raditi na drugačiji način, prenosi Anadolija.

Predstavnici ovog Dokumentacionog centra za kirier.at navode da je došlo do izmene kada je u pitanju provajder i da mapa neće biti ukinuta u potpunosti.

Oštre reakcije na mapu

U saopštenju Islamske verske zajednice Austrije (IGGO) navodi se da mapa "demonstrira vladinu nameru da stigmatizuje sve muslimane kao potencijalnu opasnost", prenosi AFP.

Portparol Zelene partije Faika el Nagaši naglasila je da nijedan član Zelenih ili poslanik nije bio uključen u ovo, ili da mu je čak rečeno o čemu se radi.

"Projekat meša muslimane sa islamistima i to je u suprotnosti sa onim kako bi integraciona politika trebalo da izgleda", navela je ona.

Ministarka za integracije Suzan Rab institira na tome da mapa nije napravljena sa namerom "da postavi muslimane pod sumnju". Namera je, kako kaže, bila "borba protiv političkih ideologija, ne religija". 

Komentari (0)

Evropa