Evropa

Borelj putuje u Ukrajinu, posetiće liniju fronta

Komentari

Autor: Fonet

03/01/2022

-

23:51

Borelj putuje u Ukrajinu, posetiće liniju fronta
Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman - Copyright Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

veličina teksta

Aa Aa

Šef evrodiplomatije Đuzep Borelj boraviće od utorka do četvrtka u Ukrajini, posetiti liniju fronta i izraziti podršku Evropske unije "teritorijalnoj celovitosti" te zemlje, saopštila je danas Evropska komisija.

Borelj će u pratnji ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe posetiti prvo istok zemlje, liniju razdvajanja između područja koja kontroliše Kijev i onih koja drže proruski separatisti, navodi AFP.

Potom će se u Kijevu sastati sa drugim ukrajinskim zvaničnicima, navodi Komisija.

Zapad je već nedeljama zabrinut zbog raspoređivanja 100.000 ruskih vojnika kod istočne granice Ukrajine i optužuje Moskvu da preti zemlji novom invazijom, nakon aneksije Krima 2014. godine. U sukobu je od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi, podseća francuska agencija.

Istovremeno, Radio Slobodna Evropa navodi da američki i ruski zvaničnici treba da se sastanu u Ženevi 9. i 10. januara i razgovaraju o krizi nakon što je Moskva zahtevala sveobuhvatne bezbednosne garancije od Sedinjenih Država i NATO.

Poseta šefa evrodiplomatije "naglašava odlučnu podršku EU suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine u trenutku kada je zemlja suočena s gomilanjem ruskih snaga i hibridnim delovanjem", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa