Evropa

Rumunija pooštrava antiepidemijske mere zbog omikron soja

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

11:55

Rumunija pooštrava antiepidemijske mere zbog omikron soja
Rumunija pooštrava antiepidemijske mere zbog omikron soja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pooštrene antiepidemijske mere stupile su danas na snagu u Rumuniji, a vlasti očekuju da će na taj način uspeti da prekinu porast broja novozaraženih, jer bi novi epidemijski talas mogao da preoptereti zdravstveni sistem zemlje.

Sredinom decembra, Rumunija je imala manje od hiljadu novozaraženih dnevno, ali je tokom protekle nedelje dnevni broj novoinficiranih slučajeva porastao na oko 6.000 i to ujedno bio i najveći broj infekcija od početka novembra kada je intenzitet epidmije počeo da se stišava, prenosi AP.

Tokom prazničnog perioda stotine hiljada Rumuna se vraćaju kući iz drugih zemalja, mnogi sa Zapada, što je podstaklo zabrinutost zbog prodora omikron soja i njegovor brzog širenja.

Rumunija je do sada potvrdila skoro 300 slučajeva infekcije novim sojem virusa.

Ministar zdravstva Rumunije Aleksandru Rafila rekao je juče na brifingu za novinare da je Rumunija "već u petom talasu pandemije" i da se očekuje da će omikron uskoro postati dominantni soj virusa.

"Za sada postoji sporadična transmisija (omikrona). Međutim, vrlo je moguće da će u narednim danima, narednim nedeljama novi soj postati dominantan", rekao je ministar Rafila.

Komentari (0)

Evropa