Evropa

Ko je nova predsednica Evropskog parlamenta: Roberta Metsola, konzervativna poslanica sa Malte

Komentari

Autor: Euronews, AFP

18/01/2022

-

10:45

Ko je nova predsednica Evropskog parlamenta: Roberta Metsola, konzervativna poslanica sa Malte
Ko je nova predsednica Evropskog parlamenta: Roberta Metsola, konzervativna poslanica sa Malte - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Nova predsednica Evropskog parlamenta je Roberta Metsola, malteška političarka koja je članica desničarske EPP. Glasalo je 690 evropskih poslanika, od čega je važećih glasova bilo 616. Metsola je pobedila u prvom krugu glasanja, jer je osvojila 458 glasova, a bilo joj je neophodno 309, odnosno apsolutna većina.

Ona je postala treća žena koja će predsedavati skupštinom od 705 članova, posle Francuskinja Simon Vejl (1979-1982) i Nikol Fonten (1999-2002).

Ko je Roberta Metsola?

Metsola dolazi sa Malte i članica je desničarske EPP, a pored nje tu su bila još tri kandidata za poziciju predsednika Evropskog parlamenta - Sira Rego iz Španije (radikalna levica), Kozma Zlotovski iz Poljske (Evroskeptici) i Alis Ban Kunke iz Švedske (Zeleni).

Metsola je poslanica EP od 2013. godine, a potpredsednica od 2020. Nedavno je posala poznata široj javnosti nakon što je preuzela dužnost predsedavanja EP u odsustvu Sasolija, koji je nekoliko nedelja pre smrti bio odsutan zbog bolesti.

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

 

Ova poslanica je majka četvoro dece, a kolege su je uglavnom kritikovale zbog njenih stavova kada je upitanju abortus. Naime, Metsola je protiv abortusa, a Malta je poslednja zemlja u EU gde je ova praksa i dalje ilegalna.

Svesna da bi joj takav stav mogao umanjiti šanse za predsedničku poziciju, Matsola je rekla da će, ukoliko bude izabrana, "njena dužnost biti da zastupa stav Parlamenta", uključujući i seksualna i reproduktivna prava.

Ko je koga podržao?

U početku se očekivalo da će Metsola imati koristi od sporazuma između tri glavne političke snage u Evropskom parlamentu: EPP (Evropska narodna partija), S&D (socijaldemokrate) i Renew Europe (centristi i liberali). Ova partije su se 2019. dogovorile da podrže kandidaturu Sasolija, socijalista, a da će kandidat EPP preuzeti kormilo u drugoj polovini mandata, piše Euronews.

Međutim, s obzirom na nedavne uspehe na izborima (naročito u Nemačkoj), socijaldemokrate su počele da preispituju ovu podršku, a njihova predsednica Irače Garsija rekla je kako želi da "podrži kandidata u koji je u skladu sa njenim vrednostima i prioritetima".

Tri grupe su konačno postigle novi dogovor u ponedeljak, kada je doneta politička deklaracija u kojoj se spominje nekoliko prioriteta, uključujući borbu za jednakost polova, borbu protiv nasilja nad ženama, reformu poreskog sistema EU i primenu direktive minimalne satnice.

Takođe, novi sporazum daje socijaldemokratama pet potpredsedničkih mesta u parlamentu, kao i nekoliko predsednika odbora. Na krajnjoj desnoj strani, grupa Identitet i demokratija (ID), koja uključuje italijansku Ligu, podržala je kandidata evroskeptika Kosmu Zlotovskog iz grupe evropskih konzervativaca i reformista.

Kako se glasa?

Da bi bio izabran, kandidat mora dobiti apsolutnu većinu glasova tajnim glasanjem - to je bio slučaj kod Metsole.

Ako nakon tri kruga glasanja nijedan kandidat dobije apsolutnu većinu, organizuje se četvrti krug sa dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prethodnom krugu. Glasaće se na daljinu, zbog epidemijske situacije.

Pored predsednika, na sednici će biti izabrano najmanje 14 potpredsednika, na period od dve i po godine. Pozicije šefova parlamentarnih odbora i evropskih delegacija će takođe biti reizabrane, što znači da članove EP očekuju žestoki pregovori i izborna kombinatorika.

Prema poslovniku parlamenta, predsednik ima niz ovlašćenja, uključujući i odlučivanje o prihvatljivosti tekstova i amandmana koji se podnose skupštini na glasanje, pored vođenja debata. Takođe, predsednik takođe predstavlja ovuinstituciju na evropskim samitima 27 država članica.

Komentari (0)

Evropa