Evropa

U jeku tenzija sa Ukrajinom najavljene vojne vežbe, ruske trupe počele da pristižu u Belorusiju

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

10:45

U jeku tenzija sa Ukrajinom najavljene vojne vežbe, ruske trupe počele da pristižu u Belorusiju
U jeku tenzija sa Ukrajinom najavljene vojne vežbe, ruske trupe počele da pristižu u Belorusiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruske trupe su počele da pristižu u Belorusiji, u sklopu iznenadne inspekcije snaga Saveza Rusije i Belorusije, saopštila je pres služba beloruskog ministarstva odbrane.

“U skladu sa odobrenim planom inspekcijskog nadzora od strane snaga Saveza Rusije i Belorusije, jedinice Oružanih snaga Rusije su počele da stižu u Republiku Belorusiju”, navodi se u saopštenju, a prenosi ruska agencija TASS.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije biće održane od 10. do 20. februara, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Belorusije.

Vežbe će biti izvedene na pet poligona i četiri aerodroma, prenosi RIA Novosti.

Održavanje zajedničkih vojnih vežbi dve zemlje juče je najavio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Vežbe će biti održane usred rastućih tenzija između Rusije i Zapada zbog situacije u i oko Ukrajine. Zapad, naime, optužuje Rusiju da proiprema invaziju na Ukrajinu, dok Moksva kategorički odbacuje te tvrdnje i zahteva garancije NATO-a da se neće širiti dalje na istok.

Podsetimo, SAD procenjuju da je Rusija nagomilala oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, što je podstaklo strah od invazije na tu zemlju. Moskva sa druge strane tvrdi da nema planove za napad i odbacuje zahtev Vašingtona da povuče svoje snage, rekavši da ima pravo da ih rasporedi gde god je potrebno.

Nedavno su predstavnici Moskve održali sastanke i sa zvaničnicima SAD, ali i čelnicima NATO o bezbednosnim garancijama.

Sjedinjene Americke Države pozvale su Rusiju da ostane za pregovaračkim stolom nakon prve runde pregovora o Ukrajini.

"Ukoliko Rusija napusti pregovarački sto, biće sasvim očigledno da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomatije i zato se kolektivno pripremamo za svaki slučaj“, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman novinarima u Briselu nakon sastanka Saveta NATO-Rusija, prenosi agencija Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je nedavno da bi Alijansa i Rusija trebalo da razgovaraju kako bi sprečile upotrebu sile protiv Ukrajine, jer su, kaže, tenzije još velike.

"Prerano je reći," odgovorio je na pitanje da li su tenzije počele da se smanjuju, a preneo je TASS.

"Stavili smo na sto predloge da se Rusi angažuju na nizu sastanaka o važnim temama za evropsku bezbednost, za situaciju oko Ukrajine", rekao je Stoltenberg u intervjuu televiziji CBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa