Evropa

Zajednička sednica vlada Bugarske i Severne Makedonije: Nastojanje da se poboljšaju odnosi opterećeni spornim pitanjima

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

18:33

Zajednička sednica vlada Bugarske i Severne Makedonije: Nastojanje da se poboljšaju odnosi opterećeni spornim pitanjima
Zajednička sednica vlada Bugarske i Severne Makedonije: Nastojanje da se poboljšaju odnosi opterećeni spornim pitanjima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlade Bugarske i Severne Makedonije održale su danas u Sofiji zajedničku sednicu kako bi se poboljšali odnosi između dve zemlje koji su opterećeni spornim istorijskim pitanjima, ali i dodatno zategnuti nakon što je Bugarska blokirala kandidaturu Severne Makedonije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Sastanak dve vlade upriličen je nedelju dana nakon što je bugarski premijer Kiril Petkov posetio Severnu Makedoniju i dogovorio se sa svojim kolegom u Skoplju Dimitrom Kovačevskim da zajedno rade na prevazilaženju razlika, prenosi AP.

Dvojica zvaničnika su danas u Sofiji ponovila rešenost da unaprede odnose dve zemlje i saglasila se da je obnova dijaloga u interesu obe nacije.

Petkov je istakao da bi dobrosusedski odnosi trebalo da budu u centru svih napora.

"Pristupićemo resavanju pitanja koja su bila po strani poslednjih godina. Moramo dosta toga da nadoknadimo, ali nadam se da će se to odvijati brzo", rekao je premijer Petkov.

Kovačevski je napomenuo da će konkretna poboljšanja biti od pomoći građanima koji će uvideti prednosti koje donose bolja saradnja i dijalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa