Evropa

Poljska počela da gradi ogradu na granici sa Belorusijom, koštaće 350 miliona evra

Komentari

Autor: Euronews, AFP

26/01/2022

-

10:10

Poljska počela da gradi ogradu na granici sa Belorusijom, koštaće 350 miliona evra
Poljska počela da gradi ogradu na granici sa Belorusijom, koštaće 350 miliona evra - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je u utorak započela izgradnju ograde duž granice sa Belorusijom kako bi blokirala prelazak ilegalnih migranata.

Kako se očekuje, ova ograda će biti visoka pet i po metara, dugačka 186 kilometara i koštaće 350 miliona evra, saopštila je poljska granična služba. Poljska i Belorusija, inače, dele granicu dugačku čak 418 kilometara.

Portparolka granične straže kapetan Kristina Jakmik Jaroš odbila je da precizira lokaciju gradilišta, uz obrazloženje da "beloruske službe samo čekaju na ovo da bi tamo poslale grupe migranata, pa iz bezbednosnih razloga ne navodimo tačne lokacije".

Nova ograda biće opremljena kamerama i detektorima pokreta, između ostalog, kako bi se pomoglo graničarima da spreče šverc, rekla je ona.

"Privremena ograda (od bodljikave žice) nam je već dosta pomogla, jer nam je dala vremena da se pripremimo dok je grupa migranata spremala upad, da mobilišemo dovoljno sredstava i ljudstva da to sprečmo", rekla je.

Očekuje se da će izgradnja da bude završena u junu. Projekat je, međutim, izazvao zabrinutost među aktivistima za ljudska prava i životnu sredinu. Prvi strahuju da migranti koji beže iz konfliktnih situacija neće moći da podnesu zahtev za azil, a drugi strahuju od štetnih efekata na divlji svet šumskog područja na granici.

Podsetimo, Evropska unija optužila je Belorusiju da omogućava ilegalnu imigraciju u blok kao odmazdu za sankcije uvedene režimu nakon predsedničkih izbora 2020. godine i gušenja prodemokratskih protesta, te preusmeravanja aviona "Rajanera" i hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča koji se nalazio u njemu. Minsk ove tvrdnje negira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa