Evropa

Dok omikron soj hara, nova studija pokazuje da je korona stigla u Evropu mnogo pre nego što je to zvanično potvrđeno

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

29/01/2022

-

23:26

Dok omikron soj hara, nova studija pokazuje da je korona stigla u Evropu mnogo pre nego što je to zvanično potvrđeno
Dok omikron soj hara, nova studija pokazuje da je korona stigla u Evropu mnogo pre nego što je to zvanično potvrđeno - Copyright EPA-EFE/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

U novoj studiji koju su objavili norveški istraživači navodi se da je koronavirus verovatno bio mnogo rasprostranjeniji u Evropi i ostatku sveta pre nego što je zvanično uspostavljena prva dijagnoza.

Naučnici u Univerzitetskoj bolnici Akersus u blizini Osla identifikovali su pozitivan rezultat na koronavirus u uzorku krvi uzetom od jedne trudnice još 12. decembra 2019. godine i kažu da je ona verovatno zaražena krajem novembra ili početkom decembra te godine.

"Naši nalazi menjaju istoriju epidemije koronavirusa, kako u Norveškoj, tako i u svetu. Zapravo smo otkrili četiri od 1.500 testova na trudnicama koji su bili pozitivni pre nego što je dijagnostikovan prvi slučaj u Francuskoj", rekla je Ane Eskild, profesor i glavni lekar u ovoj bolnici, za Euronews.

Grupa slučajeva sličnih upali pluća identifikovani su, podsetimo, u Vuhanu u Kini tokom decembra 2019. godine, a 12. januara 2020. kineske vlasti su objavile sekvencu gena novog virusa.

profimedia

 

Prema podacima "Eurosurvelijensa", evropskog časopisa o nadzoru zaraznih bolesti, epidemiologiji, prevenciji i kontroli, prva tri evropska slučaja potvrđena su u Francuskoj 24. januara 2020. nakon što su se pojavili simptomi samo nekoliko dana ranije.

U maju 2020. prijavljeno je da je još jedan francuski pacijent, lečen od upale pluća u bolnici 27. decembra 2019, bio pozitivan na kovid 19 nakon što je analiziran bris.

Profesorka Esklid kaže da njeno istraživanje pokazuje da je virus postojao mnogo pre tih slučajeva u Francuskoj.

"Zaključak iz ovoga je da je virus možda bio širom sveta pre nego što su Kinezi objavili epidemiju", navela je ona.

Kako je sprovedeno istraživanje

Kao deo brige o trudnicama u Norveškoj, uzimaju se uzorci krvi od svih trudnica kako bi se proverilo da li ima polno prenosivih infekcija. Uzorci se čuvaju anonimno, u svrhu praćenja potencijalnih zaraznih bolesti i tako su bili dostupni istraživačima koji su istražili poreklo širenja kovida 19 u ovoj zemlji.

"Verovatno postoji samo nekoliko drugih zemalja koje imaju pristup uskladištenim uzorcima krvi na nivou populacije, pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retroaktivnih studija", objašnjava ona.

Dve godine kasnije virus i dalje hara

Inače, dve godine nakon što su zvanično potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u svetu, kovid 19 i dalje ne posustaje, a omikron soj, koji je prvo uočen u Africi, doveo je brojne zemlje do rekordnih brojki novozaraženih.

Nemačka je ponovo prijavila rekordan dnevni broj novih infekcija kovida 19, budući da je prvi put premašila cifru od 200.000 novozaraženih.

Nemački Institut za zarazne bolesti "Robert Koh" prijavio je 203.136 pozitivnih testova u poslednja 24 sata, što je za 69.600 slučajeva više nego istog dana pre nedelju dana, prenosi agencija Rojters.

Poljska je danas prijavila rekordnih 57.659 novih dnevnih infekcija kovida 19, saopštilo je poljsko ministarstvo zdravlja usled širenja omikron soja.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Češka je takođe, treći dan zaredom, izvestila o rekordnom dnevnom broju zaraženih kovidom-19, s obzirom na to da je broj novoobolelih prvi put premašio cifru od 50.000.

Češka je u protekla 24 sata registrovala 54.685 novih slučajeva korona virusa, prema podacima češkog ministarstva zdravlja, prenosi agencija Rojters.

To je skoro duplo više od prethodnog rekorda koji je registrovan prošle nedelje u ovoj zemlji od 10,7 miliona stanovnika.

Poljska, Mađarska, Češka, Bugarska i Rumunija su juče takođe registrovale rekordne brojeve zaraženih koronavirusom, prenela je agencija Rojters.

Ipak, dok su sa jedne strane rekordi, neke zemlje odlučile su se i za ublažavanje korona mera - Danska, Austrija, Velika Britanija, Irska i Holandija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa