Evropa

Vijesti objavile nacrt poslednje verzije Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore

Komentari

Autor: Vijesti

27/01/2022

-

09:50

Vijesti objavile nacrt poslednje verzije Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore
Vijesti objavile nacrt poslednje verzije Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve pretrpeo je nekoliko izmena u odnosu na nacrt koji je Vlada Crne Gore ranije poslala patrijarhu SPC Porfiriju. Vijesti su obijavile nacrt ugovora koji je Vlada poslala SPC, a odgovor još nije stigao.

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sednici usvojila informaciju i iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, u najkraćem vremenskom roku. Sednici nisu prisusutvovali potpredsednik Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović, a uzdržani su bili ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ministarka javne uprave Tamara Srzentić.

"Ovaj proces je prošao kroz nekoliko faza usaglašavanja i iz ugla Vlade je potpuno spreman za potpisivanje", rekao je premijer Zdravko Krivokapić.

U preambuli nacrta piše da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije (1219. g.) "u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve".

U prethodnoj verziji koju je Vlada slala su bile izbrisane reči "u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve" sa obrazloženjem da je hrišćanska crkva postojala na prostoru današnje Crne Gore i u periodima ukidanja Pećke patrijaršije (u periodu od 1463. do 1557. godine i 1766. do 1920. godine) i da bi, ukoliko to ne bi bilo konstatovano, podrazumevalo da crnogorske vladike iz dinastije Petrović-Njegoš i drugi crkveni poglavari iz tog peroda nisu pripadali hrišćanskoj crkvi i da je to sa stanovišta države Crne Gore neprihvatljivo.

Wikipedia.org/Rasho

 

U novom nacrtu piše i da se uvažava istorijska uloga SPC (u prethodnom nacrtu pisalo SPC u Crnoj Gori), a posebno Mitropolije crnogorsko-primorske za vreme crnogorskih mitropolita-gospodara, kao i njenu uloga u državnosti Crne Gore i društvenom, kulturnom i obrazovnom razvoju, što se razlikuje od prethodne verzije koja je naglašavala istorijsku ulogu Mitropolije crnogorsko-primorske, kako je tada obrazloženo iz Vlade, kao jedine od postojećih eparhija SPC koja je temelj državnosti Crne Gore. 

U poslednjem nacrtu se SPC jemči "vršenje javnopravnih ovlašćenja", što je bilo uklonjeno iz prethodnog nacrta sa obrazloženjem da nije valjana pravna konstrukcija jer javnopravna ovlašćenja vrše javnopravni organi, pre svega državni organi.

U ovoj verziji nacrta u članu 7, koji tretira nepovredivost svojine i državine nad manastirima i drugim nepokretnostima, piše da se to jemči Crkvi, a ne kako je Vlada prethodno sugerisala i crkveno-pravnim licima sa obrazloženjem da se na njih i vodi "većina imovine Crkve u Crnoj Gori" pa da na taj način država obuhvata i štiti pravo svojine i faktičnih vlasnika crkvene imovine u Crnoj Gori.

U članu 13 piše da nadležne vlasti u Crnoj Gori neće razmatrati zahteve za izgradnju verskih objekata koji nemaju pismeno odobrenje nadležnog eparhijskog Arhijereja, dok je u prethodnoj verziji pisalo "pravoslavnih verskih objekata", a u ovoj je dodato i da se to radi "u skladu sa zakonom i autonomnim propisima Crkve".

Ostale izmene su uglavnom stilske prirode, pišu Vijesti. Ugovor ima ukupno 20 članova, a na kraju kao potpisnice se navode Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

Pitanje Temeljnog ugovora ponovo u fokusu

Na jučerašnjoj sednici je Vlada Crne Gore usvojila informaciju i iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), u najkraćem vremenskom roku.

"Ovaj proces je prošao kroz nekoliko faza usaglašavanja i iz ugla vlade je potpuno spreman za potpisivanje", rekao je premijer Zdravko Krivokapić.

Međutim, pažnju javnosti je privukla vest da je juče u Beograd doputovao predsednik crnogorske vlade Dritan Abazović i to na privatni sastanak sa patrijarhom Porfirijem. 

U Crnoj Gori je aktuelna kriza Vlade od kada je koalicija "Crno na bijelo" predložila koncept manjinske vlade za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori. I dalje nije jasno kako će se aktuela situacija razrešiti, ali je očigledno da je na stolu više opcija, te da su šanse za održavanje preveremenih izbora velike.

Sve je počelo prošlog ponedeljka kada su predstavnici koalicije "Crno na bijelo", lideri Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević, predstavili model manjinske vlade u kom ne bi bilo mesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista. Međutim, održana konferencija bila je samo uvod, pa su u crnogorski parlament stigle čak četiri inicijative različitih strana.

Abazović je, podsetimo, pre nekoliko dana rekao da je model tehničke vlade zaista u opticaju. Kako je tada naglasio, Crna Gora će imati ili manjinsku ili tehničku vladu, ili će se skratiti mandat skupštini. Pre toga, kako je najavio, razgovaraće se sa liderima DF.

Upravo nakon razgovora sa Abazovićem, lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević rekli su da su zadovoljni što će mandat premijera Zdravka Krivokapića da bude okončan, ali institiraju da rešenje za novi kabinet bude traženo u sadašnjoj parlamentarnoj većini koja bi bila pojačana partijama nacionalnih manjina. To bi, kako su prenele Vijesti, bila tehnička vlada, za koju bi tražili i podršku Demokrata.

 

Komentari (0)

Evropa