Region

Krivokapićevo pismo patrijarhu Porfiriju: Deo Temeljnog ugovora nije u skladu sa Zakonom o slobodi veroispovesti

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

17:21

Krivokapićevo pismo patrijarhu Porfiriju: Deo Temeljnog ugovora nije u skladu sa Zakonom o slobodi veroispovesti
Krivokapićevo pismo patrijarhu Porfiriju: Deo Temeljnog ugovora nije u skladu sa Zakonom o slobodi veroispovesti - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je ranije da je odgovorio patrijarhu SPC Porfiriju na pismo u vezi sa usaglašavanjem Temeljnog ugovora, a portal Rado televizija Nikšić otkriva detalje i navodi da izmene koje je predložila vlada doprinose unapređenju kvaliteta dokumenta, kako on kasnije ne bi mogao da bude osporavan u celini, ili u pojedinim delovima.

Premijer Zdravko Krivokapić je, kažu, u pismu patrijarhu Porfiriju, dao obrazloženje vladinih predloga za izmene prvobitnog Nacrta temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), a te izmene se odnose na potrebu usaglašavanja pojedinih odredbi ugovora sa pravnim sistemom Crne Gore, kao i na dodatna terminološka pojašnjenja određenih rešenja.

U prvobitnoj verziji Nacrta ugovora, navodi se, koristi se pojam "sudska istraga", pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva.

Ukazano je, dodaje se, da korišćenje termina "mere bezbednosti" u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut.

Pored toga, kada je u pitanju određivanje strana potpisnica ugovora i uslova za građenje objekata verskih zajednica u Crnoj Gori, ukazano je da u prvobitnom Nacrtu ugovora rešenja nisu u saglasnosti sa važećim članovima 10 i 42 stav 4 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Premijer, kažu, u pismu patrijarhu Porfiriju ukazuje na potrebu dorade odredbe ugovora koja se tiče posebne zaštite imovine Crkve, a koja ujedno predstavlja i kulturnu baštinu države i upućuje se na primenu Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

U odnosu na pitanje restitucije crkvene imovine, u pismu se navodi da je predloženim izmenama taj deo ugovora izjednačen sa rešenjima iz ugovora koji su potpisani sa drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

Premijer je, dodaje se, u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor sa SPC bio potpisan, prenosi portal RTNK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa