Evropa

Sud EU: Žalba Poljske u vezi s Gaspromom neosnovana

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

13:35

Sud EU: Žalba Poljske u vezi s Gaspromom neosnovana
Sud EU: Žalba Poljske u vezi s Gaspromom neosnovana - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Drugi najviši evropski sud je podržao danas odluku antimonopolskog regulatora Evropske unije, donetu pre tri godine, da zatvori istragu o Gaspromu bez izricanja novčane kazne ruskom gasnom gigantu.

Da bi izbegao sudske sankcije, Gasprom je tada pristao da reformiše svoju cenovnu strukturu i omogući rivalima da se stacioniraju u istočnoj Evropi, navodi Rojters.

Poljska gasna kompanija PGNiG je naknadno osporila nagodbu Evropske komisije sa Gaspromom pred Opštim sudom Luksemburgu i zatražila od suda da poništi odluku EU regulatora za zaštitu konkurencije o odbacivanju žalbe vezane za Gasprom.

"Opšti sud nalazi da u osporenoj odluci nije načinjena nijedna od proceduralnih ili materijalnih grešaka koje je naveo podnosilac predstavke", saopšteno je u rešenju suda u Luksemburgu.

Sudije su, međutim, odbacile odluku Komisije da odbije žalbu PGNiG-a protiv Gasproma, navodeći da Komisija nije poštovala proceduralna prava kompanije.

Na presude Opšteg suda i antimonoloskog regulatora EU može se podneti žalba Sudu pravde EU, najvišoj evropskoj sudskoj instanci, dodaje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa