Evropa

Bajden će tražiti od Džonsona da reši problem primene Bregzita u Severnoj Irskoj

Komentari

Autor: Rojters

07/06/2021

-

09:13

Bajden će tražiti od Džonsona da reši problem primene Bregzita u Severnoj Irskoj
Bajden će tražiti od Džonsona da reši problem primene Bregzita u Severnoj Irskoj - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden upozoriće premijera Engleske Borisa Džonsona da se ne odriče sporazuma o Bregzitu u Severnoj Irskoj kada se budu po prvi put sastali na samitu G7 ove sedmice, saznaje Tajms iz poverljivih izvora.

Očuvanje specifičnog mira u Severnoj Irskoj, bez dozvole Ujedinjenom Kraljevstvu da se vrati na tržište EU kroz britansku irsku kopnenu granicu od 500 kilometara bilo je jedno od najtežih pitanja pregovora tokom Bregzita.

AP/Matt Dunham

 

Problem je većim delom rešen Severnoirskim protokolom dogovora o Bregzitu. Međutim, unionisti iz Severne Irske kažu da, po dogovoru iz 1998. godine sa Velikom Britanijom, ovaj protokol ne može da bude održiv u ovoj formi. 

Bajden, koji se ponosi svojim irskim poreklom, iskoristiće sastanak da jasno stavi do znanja da SAD podržava protokol. On je upozorio da bi nerešavanjem problema bio ugrožen trgovinski dogovor između SAD i Engleske.

Bajden će jasno staviti do znanja EU da očekuje od nje da prestane da bude toliko birokratska i da se zauzme za lakše usvajanje sporazuma. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa