Evropa

Papa se molio za Ukrajinu sa vernicima, apelovao na savest političara

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2022

-

13:42

Papa se molio za Ukrajinu sa vernicima, apelovao na savest političara
Papa se molio za Ukrajinu sa vernicima, apelovao na savest političara - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar Rimokatoličke ckrve, papa Franja, molio se danas za Ukrajinu sa vernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, apelujući takođe na političare da teže miru.

"Vesti iz Ukrajine su veoma zabrinjavajuće", rekao je papa, koji je dosad više puta apelovao za mir u Ukrajini i prošlog meseca predvodio međunarodni dan molitve za mir, podsetio je Rojters.

Papa je takođe uputio pozive za mir "savesti odgovornih političara".

"Molimo se u miru", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve u nedeljnom obraćanju pred više hiljada ljudi, posle čega su se okupljeni vernici u tišini molili oko pola minuta.

Podsetimo, Rusija je grupisala više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom. Zapadne zemlje boje se da bi ovo moglo da znači pripremu za invaziju na Ukrajinu, ali iz Moskve negiraju da imaju bilo kakve planove za napad.

Rusija je zatražila od NATO bezbednosne garancije da se ta Alijansa neće širiti na istok, što bi iz Kremlja smatrali ugrožavanjem sopstvene bezbednosti.

Sa Zapada, međutim, ovakvih garancija nema, pa je zato situacija i dalje napeta, a zvaničnici širom sveta pokušavaju kroz dijalog da smire tenziju kako bi se izbegao vojni sukob.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa