Evropa

Neće biti suđenja princu Endrjuu za seksualno zlostavljanje: Pravni tim sklopio skupu nagodbu sa Virdžinijom Džufri

Komentari

Autor: Jutarnji

16/02/2022

-

18:16

Neće biti suđenja princu Endrjuu za seksualno zlostavljanje: Pravni tim sklopio skupu nagodbu sa Virdžinijom Džufri
Neće biti suđenja princu Endrjuu za seksualno zlostavljanje: Pravni tim sklopio skupu nagodbu sa Virdžinijom Džufri - Copyright Steve Parsons/Pool Photo via AP, Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Britanski princ Endrju postigao je nagodbu s Virdžinijom Roberts Džufri koja ga je tužila za seksualno zlostavljanje, čime je izbegnuto suđenje koje je trebalo da počne krajem godine. Princ je u obavezi da joj platiti 12 miliona funti.

Džufri je britanskog princa, drugog sina kraljice Elizabete II i vojvodu od Jorka, tužila prošlog avgusta. U tužbi je navela da ju je princ seksualno zlostavljao pre više od dve decenije kada je imala 17 godina, kao i da ju je princu podvodio sada pokojni milijarder i pedofil Džefri Epstajn.​ Ona tvrdi da ju je princ zlostavljao u kući bivše Epstajnove saradnice Žislejn Maksvel u Londonu ali i na Epstajnovim posedima.

Kako prenose britanski mediji, kraljica je spremna da podmiri troškove odštete, i to iz svojih privatnih fondova vojvodstva Lankaster, čija je vrednost procenjena na više od 23 miliona funti. Ipak, biće to veliki udarac za Krunu.

Bez javnog izvinjenja i priznanja

U nagodbi nema nikakvog službenog priznanja, kao ni izvinjenja, a u zajedničkom sudskom saopštenju Endrjuovi advokati, s advokatima  Virdžinije Džufri, stoji da "princ žali zbog svoje povezanosti s Epstajnom i pohvaljuje hrabrost gospođe Žiofre i drugih žrtava u nastojanju da se založe za sebe i druge”.

"Princ Endrju obećava da će svoje žaljenje zbog povezanosti s Epstajnom dokazati tako što će podržavati borbu protiv podvođenja žrtava seksualnog zlostavljanja, kao što će pružiti podršku i samim žrtvama, navedeno je u saopštenju.

Princ je dosad preko svog pravnog tima tvrdio da su sve optužbe protiv njega rezultat Virdžinijine pohlepe za novcem. Osramoćeni princ, kojem su oduzete brojne titule i počasti, pritisnut je jer se ova velika afera morala rešiti pre kraljičinog jubileja. Iako iz Bakingemske palate poručuju da su oduševljeni što slučaj ipak neće završiti na sudu, izvori bliski kraljici kažu kako nema nikakve šanse da se princ Endrju vrati na bilo koju od svojih funkcija.

Drugim rečima, kraljica je spremna da plati sve što se od njenog sina traži, ali neće mu oprostiti i isključiće ga iz društvenog života kraljevske porodice, kao što mu je već oduzela titule. Izvori citiraju kraljevsku porodicu koja navodno smatra kako je sam kriv za situaciju jer je "loše birao društvo i donosio pogrešne odluke u životu".

Tim Džufri zadovoljan postignutom nagodbom

Pravni tim Virdžinije Džufri istakao je da su zadovoljni nagodom.

"Ovo je kraj slučaja. Ne mogu da govorim o detaljima, ali zadovoljni smo, a novac će joj biti isplaćen u roku od 30 dana. Dobar dan je iza nas",  kazao je njen advokat Davir Bojes.

Upućeni podsećaju kako je ovo vrlo velika stvar za princa Endrjua koji je u kratkom roku prešao put od poricanja svega do odluke da će ipak platiti odštetu.

Ali tu je i pitanje sudskih troškova, a iako je advokat Bojes zasad rekao kako radi pro bono, nije isključeno da će ipak od Palate tražiti da mu podmire troškove, koji bi mogli biti milionski.

U međuvremenu, Daily Mail citira visoki izvor iz kraljevske porodice koji kaže da je princ endrju kriv za neoprostivo loše prosuđivanje i svoj prijateljski odnos sa zloglasnim Epstajnom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa