Evropa

Britanski ministar odbrane: Jasno sam rekao Kremlju da zemlje biraju NATO

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

11:17

Britanski ministar odbrane: Jasno sam rekao Kremlju da zemlje biraju NATO
Britanski ministar odbrane: Jasno sam rekao Kremlju da zemlje biraju NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da je Ukrajina na putu ka članstvu u NATO i da je London jasno rekao Moskvi da se politika dobrodošlice prema novim članicama neće promeniti.

"Ostajemo organizacija otvorenih vrata. Jasno sam rekao Kremlju da zemlje biraju NATO. NATO ne ide okolo i bira zemlje", rekao je Volas novinarima u sedištu Severnoatlantske alijanse, prenosi Rojters. On je dodao da NATO ima pravo da odgovori na, kako je kazao, gomilanje 150.000 ruskih vojnika na ruskoj granici sa Ukrajinom.

"Ovo je pravi izazov za stabilnost Evrope", rekao je Volas.

Sa druge strane, stigla je i reakcija iz Rusije. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov  rekao je da se eskalacija situacije oko Ukrajine stvara se u glavama zapadnih političara i medija, a pre svega, smatra on, kod čelnika NATO-a.

"Cela situacija se ne odvija na našoj teritoriji, već u zapadnim umovima, mozgovima i medijima, pre svega, u Sjedinjenim Američkim Dražavama i Velikoj Britaniji. I, naravno, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg aktivno razvija ovu situaciju", istakao je ruski šef diplomatije, prenosi agencija TASS. Dodao je da, s obzirom na to, "sva pitanja o onom što oni nazivaju eskalacijom treba da budu upućena njima".

Podsetimo, Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva te optužbe naziva propagandom i ističe da štiti "crvene linije" u svojim bezbednosnim interesima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa