Evropa

Velika Britanija ukida "zlatnu vizu" - ovu povlasticu mogao je da dobije stranac ako uloži dva miliona funti

Komentari

Autor: Jutarnji

17/02/2022

-

23:38

Velika Britanija ukida "zlatnu vizu" - ovu povlasticu mogao je da dobije stranac ako uloži dva miliona funti
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Pod pritiskom ukrajinske krize britansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da će ukinuti program ''zlatnih viza'' koji je omogućio stranim investitorima dolazak u Veliku Britaniju. Program viza za investitore (Tier 1) od 2008. je nudio boravak onima koji su ulagali najmanje dva miliona funti. Ulaganje od dva miliona funti omogućilo je dobijanje vize na pet godina i dolazak porodice u Veliku Britaniju.

Šema se razmatra već neko vreme jer je vlada pod sve većim pritiskom da preduzme mere zbog sumnje da je viza omogućila dolazak prljavog novca povezanog s režimom Vladimira Putina. Od uvođenje programa već je napravljeno nekoliko revizija uključujući dodatne provere kako bi se utvrdilo kako su podnosioci zahteva stekli svoje bogatstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je kako je program reformisan 2015. i 2019. kako bi se suzbio prljavi novac. 

Od 2019. podnosioci zahteva takođe su morali da imaju bankovni račun u Velikoj Britaniji, a u 2020. parlamentarni odbor za obaveštajne i sigurnosne poslove založio se za stroži pristup odobravanja ''zlatnih viza'' nakon izveštaja o ruskom uticaju u Velikoj Britaniji.

Nakon objave izveštaja u julu 2020., vlada je naručila reviziju svih zlatnih viza izdatih između 2008. i 2015. Trenutno se i dalje 6.000 viza iz tog razdoblja pregledava radi mogućih rizika za nacionalnu sigurnost uključujući 85 odsto zlatnih viza za ruske državljane koje su izdane tokom ovog razdoblja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa