Evropa

DNR: Uhvaćen ukrajinski obavještajac, otkrio planove Kijeva

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2022

-

19:43

DNR: Uhvaćen ukrajinski obavještajac, otkrio planove Kijeva
Ukrajinska vojska - Copyright TAnjug/AP Photo/Felipe Dana

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) privele su agenta ukrajinske obaveštajne službe, koji je otkrio planove Oružanih snaga Ukrajine za nasilno zauzimanje Donbasa, javio je danas "Prvi kanal".

Operativci Ministarstva državne bezbednosti DNR uhapsili su ukrajinskog obaveštajca Antona Macanjuka 17. februara u iznajmljenom stanu u Donjecku, a, kako se navodi, on je radio u carinskoj upravi samoproglašene DNR.

Televizija ističe da su informacije koje su dobijene od njega neprocenjive i da je rekao da Kijev planira da silom zauzme Donbas, prenosi Sputnjik.

"Anton Macanjuk je potvrdio - Kijev namerava da upotrebi svu svoju udarnu moć u nasilnom zauzimanju Donbasa", navodi "Prvi kanal".

Macanjuk je za "Prvi kanal" kazao i da mu je nalogodavac rekao da bi bilo poželjno da se udalji od teritorije Donjecka, recimo u gradove bliže granici, jer će Donjeck biti izložen masovnom artiljerijskom napadu.

Macanjuk je, kako se navodi, obaveštavao ukrajinsku obaveštajnu službu o kretanju načelnika Narodne milicije DNR Denisa Sinjenkova, čiji je automobil juče dignut u vazduh u centru grada.

On je izjavio i da je ukrajinska vojska nedavno nezakonito ušla na teritoriju Belorusije kako bi izviđala područje vojnih vežbi sa Rusijom "Saveznička odlučnost 2022".

Saopštio je, kako se prenosi, da je ukrajinska vojska planirala da postavi bombe domaće proizvodnje na važne objekte u DNR - na mostovima, železničkim stanicama, mestima okupljanja ljudi.

Pored praćenja prvih lica i slobodnog propuštanja preko granice na teritoriju DNR tereta "potrebnog" Kijevu, Anton Macanjuk je, tvrdi se, formirao i takozvanu "uspavanu ćeliju" i u Donjecku vrbovao ljude za izvođenje terorističkih napada "kada bude potrebno".

Kako se navodi, agent je razotkrio šemu po kojoj su ukrajinske vlasti dovozile u Donbas oružje i eksploziv.

Pošto je radio u carinskoj upravi DNR, preko poruka je dobijao instrukcije od kijevskih nalogodavaca da se određena vozila puste preko granice bez detalhjnih provera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa